Hetty Schonberger
Hetty Schonberger Foto: Aangeleverd

Cultuurrubriek: Atelier Hetty

· leestijd 1 minuut Column

In Steenwijkerland is op het gebied van de ‘schone kunsten’ veel te beleven. Regelmatig doet Liesbeth Hermans hier verslag. Dit keer vertelt zij over glazenier Hetty Schonberger uit Willemsoord.

Al bijna dertig jaar is Hetty Schonberger actief als glazenier. En eigenlijk is ze nog veel langer door glas gefascineerd, want als klein kind keek ze al met veel plezier naar de mooie gebrandschilderde ramen in de katholieke kerk van haar jeugd. Heel voorzichtig is ze voor zichzelf begonnen met glasknutsels. Gaandeweg kwamen er steeds vaker mensen die haar vroegen om iets moois te maken. De opdrachten werden steeds groter. Zelf zegt ze: “Met glas is zoveel mogelijk, dat ik wel drie levens nodig heb, om alles te maken wat er nog in mijn hoofd zit.” Ze draait haar hand niet om voor een werkstuk van wel zeshonderd stukjes gekleurd glas, breken, snijden en solderen. Uren is ze met haar passie bezig. “Ik tel de uren maar niet, want dan is het uurloon wel erg laag, dat ontdekken mijn cursisten ook. Maar een passie kun je niet in geld uitdrukken, dat is misschien maar goed ook.”

Op haar website, die al net zo kleurig is als het glas waarmee ze werkt, is veel moois te zien. Glas-in-lood, glazen sieraden, werkstukken van gesmolten glas, restauratie, je raakt niet uitgekeken op haar website: www.atelierhetty.nl.

Bezoek is welkom

Elke middag, behalve zondag, is Hetty Schonberger in haar atelier in Willemsoord bezig van 13.30 tot 18.00 uur, bezoek is altijd welkom, zodra het bord buiten staat en de vlag hangt. Natuurlijk is er de mogelijkheid tot het volgen van een cursus of een workshop. Ga maar eens kijken!

Afbeelding
Oscarwinnaar 'The Zone of Interest' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met reuze klimattractie en glijbaan op de Markt Steenwijk 7 uur geleden
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 17 uur geleden