Wethouder Trijn Jongma knipt het lint in de wilgentunnel door
Wethouder Trijn Jongma knipt het lint in de wilgentunnel door Foto: Hilda Knol

Buurttuin Wheeme geopend: van wipkip tot buurttuin

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

VOLLENHOVE - Zaterdagmorgen 11 juni heeft wethouder Trijn Jongsma Buurttuin Wheeme geopend door een lint dat in de wilgentunnel was gespannen door te knippen.

“Prachtig, dit is een bewonersinitiatief, zoals het bedoeld is. Dit braakliggende terrein vormt nu een mooie verbinding tussen twee wijken,” spreekt Jongsma lovend. Dat compliment komt in eerste instantie toe aan Tanja Kamperman. De buurtbewoonster vertelt dat een val van haar nu vierjarige dochter Janne in 2019 de aanleiding tot de buurttuin vormde. “Zij viel over een roestige plaat van de wipkip die hier stond. Ik wilde die plaat weghebben en via een medewerker van de plantsoendienst kwam ik in aanraking met de gemeente,” vertelt ze. De jonge moeder had nooit gedacht dat die actie uiteindelijk zou leiden tot een buurttuin compleet met wilgentunnel, jeu de boules baan, speeltoestellen en hangplek voor pubers. 

Crowdfunding

Kamperman kreeg na het eerste contact met de gemeente hulp van buurtgenoot Ricardo Konter. In de werkgroep die ze daarna vormden schoven nog meer buurtgenoten aan. In samenwerking met de RegioBank is crowdfunding gestart. Het platform van deze bank, samenvoordebuurt.nl, biedt de mogelijkheid en ondersteuning om iets in een buurt te verbeteren. Ilse van Marion is namens het kantoor in Vollenhove hierbij betrokken geweest. De crowdfunding leverde ruim 730 euro op. Dit bedrag is bestemd voor de realisatie van een insectenhotel en nestkastjes en de aanschaf van speeltegels. In totaal bedroegen de kosten 30.000 euro. De gemeente draagt 80% bij en verder waren er bijdragen van woningcorporatie Wetland Wonen, stichting Burgerweeshuis en Belangen Vereniging Vollenhove Stad. 

Insectenhotel

De werkgroepleden hebben afgelopen dagen met man en macht gewerkt om de buurttuin zover mogelijk af te maken. “Gisteren heeft de aannemer nog graszoden en houtsnippers neergelegd, het tegelwerk uitgevoerd en een bank geplaatst,” vertelt Konter. Eerder al zijn er speeltoestellen voor jonge kinderen geplaatst, een groot bloemenveld, planten en door de buurtbewoners zelf een wilgentunnel aangelegd. Jos van Dijk maakte het ontwerp voor de buurttuin. Hij dacht ook aan een insectenhotel en en nestkastjes om de biodiversiteit een boost te geven. De clienten van Dagbestedingscentrum Pand 17 gaan nog dat insectenhotel bouwen. 

Omdat nog niet alles geleverd kon worden, wordt de buurttuin komende weken verder afgemaakt. Kamperman: “We krijgen nog een hoog speeltoestel, een evenwichtsbalk en bankjes bij de jeu de boulesbaan.” 

Een praatje op de jeu de boules baan
Initiatiefnemers Tanja Kamperman en Ricardo Konter
Buurttuin Wheeme
Buurttuin Wheeme
Afbeelding
In Westerveld worden minste fietsen gestolen in de gehele provincie Drenthe Westerveld 4 uur geleden
Afbeelding
Droomuitslag voor Vledderveen tijdens opening Corsoseizoen in Frederiksoord Westerveld 4 uur geleden
Afbeelding
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Luttelgeest Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 17 uur geleden
Uitzicht van de watertoren in Sint Jansklooster
10-jarig jubileum watertoren Sint Jansklooster: gratis toegang Steenwijkerland 18 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere pennen stelen de show in Bibliotheek Giethoorn en Oldemarkt Steenwijkerland 22 uur geleden
Afbeelding
Woningcorporaties geven antwoord op jouw vragen: Thema-avond georganiseerd door GroenLinks en PvdA Steenwijk gisteren
Spelers en staf van VV Jubbega leggen zich niet neer bij de beslissing van het bestuur -
Nieuwe ontwikkeling: de spelers en trainer van VV Jubbega willen seizoen afmaken Sport gisteren
Afbeelding
Nieuwe lunchroom geopend station kampen zuid Partnerbijdrages gisteren
Inkijkje in het vernieuwde Bezoekerscentrum
Vernieuwde Bezoekerscentrum De Wieden feestelijk geopend bij start vaarseizoen Steenwijkerland 19 apr, 12:00
Afbeelding
Oscarwinnaar 'The Zone of Interest' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 19 apr, 10:00
Afbeelding
Koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met reuze klimattractie en glijbaan op de Markt Steenwijk 19 apr, 07:30