Anne Marie van der Veen spint wol
Anne Marie van der Veen spint wol Foto: Hilda Knol

‘Beste Textielfestival tot nu toe’ druk bezocht

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

OLDEMARKT - Bestuurslid Antoinette Versteeg van Stchting Textiel Festival Weerribben is overtuigd: “Dit is het beste Textielfestival tot nu toe.” Op zondagmiddag is zij aanwezig in Dalzicht, het zenuwcentrum van het driedaagse festival. Van meerdere bezoekers krijgt ze te horen dat de exposities van de vierde editie van hoog niveau zijn en de sfeer ontspannen en vrolijk. “En het prachtige weer, is natuurlijk ook een belangrijke factor voor het succes,” voegt ze toe. 

Op maar liefst achttien locaties kunnen de bezoekers exposities van textielkunstenaars bekijken en workshops volgen. Volgens Versteeg zijn in elke locatie dagelijks 200 tot 400 bezoekers geweest. In het programmaboekje staan twee fietsroutes en een autoroute, waarmee je overal langskomt. De volle parkeerplaats bij Dalzicht geeft aan dat veel mensen hier beginnen. Bij binnenkomst vallen meteen grote poppen op. Versteeg legt uit dat het thema POP-UP! luidt en dat die poppen door leerlingen van RSG Tromp Meesters in Steenwijk zijn gemaakt. Ze vertelt ook wat het thema betreft een samenwerkingsverband is aangegaan met Puppet International in Meppel. Zo was onder andere artistiek leider Elly Bakker jurylid van de wedstrijd ‘Krachtenspel’ van het Textielfestival. Uit de 31 inzendingen koos de jury unaniem Marianne van Luttikhuizen met ‘Energiedrager’ tot winnaar. 

Schering en inslag

Versteeg raadt aan om eerst een kijkje te nemen op de textielmarkt met tientallen kramen, die een plekje heeft gekregen in de sporthal. Een bont gezelschap verkoopt dat allerlei textielproducten. Van vilt tot transferverf en van breiwol tot quiltstoffen. In een hoekje is Jessica de Boer-van Brouwershaven ingespannen aan het borduren. “Dit heet Japans borduren, wat Japanners toepassen op kimono’s en obi’s,” legt de docent uit. Weven is ook een precies werkje. Daarmee houdt Door Wondergem uit Wolvega zich bezig. Met veel vakjargon legt ze het ambacht aan een bezoekster uit, waarbij ze termen laat vallen als hevels, schachten, riet, schering en inslag. “Weven is niet ingewikkeld, alleen het opstarten,” vat ze samen. 

‘Samen breien we het voor elkaar’

In de grote zaal exposeren een aantal textielkunstenaars. Op de grond en een tafel ligt een groot tapijt gemaakt van allemaal afzonderlijke bloemen. Dianne Schenkel van dagbestedingcentrum Dekadoe uit Steenwijk legt uit dat dit een project is van Gea Korpel. Deze kunstenares kan zelf niet aanwezig zijn en daarom neemt zij de honneurs waar. Korpel gaf het project de naam ‘Samen breien we het voor elkaar’. Aan bezoekers vroeg ze om een gehaakte of gebreide bloem mee te nemen, waarvan zij een groot driedimensionaal kunstwerk gaat maken. “De voorwaarde is dat de deelnemers alleen bestaand materiaal mogen gebruiken, dus niet iets nieuws kopen.” 

Duurzaamheid

Schenkel is samen met een paar clienten van Dekadoe gekomen. Die zijn ook ijverig aan het handwerken. “We maken nu veel vrijer werk, zoals het verven van stoffen met fluitekruid,” vertelt Schenkel. In het kleine zaaltje is Anne Marie van der Veen uit Zwolle aan het spinnen. Ook voor haar is duurzaamheid belangrijk. Ze vertelt over haar project ZWOL, waarvan de deelnemers, die in straal van 50 kilometer rondom Zwolle van wol met ‘tweede kans’ stoffen draagbare kledingstoffen maken. 

André en Mieke Overmars stappen voor Dalzicht op hun elektrische fietsen. “Ik heb een quiltzaakje in Langelille ontdekt, waar ik helemaal lyrisch over ben,” zegt Mieke enthousiast. André knikt. “Ik ga graag mee en toon interesse in haar hobby,” klinkt het. De eerste locatie die ze aandoen is Camping Huis in ‘t Veld, waar studenten van de cursus ‘Vormgeving en ontwerpen van Textielinstituut Hawar uit Oldeberkoop hun eindwerkstukken tonen. Manja Hof wijst haar kleurige kunstwerk ‘Zusters’ aan. “Met lapjes over elkaar heb ik daarin geprobeerd diepte aan te brengen,” legt ze uit. Net als Versteeg valt het haar op dat er naast veel vrouwen ook aardig wat mannen langskomen. “Hoewel sommige meer geinteresseerd zijn de bouw van deze kapschuur,” zegt ze lachend. Verder gaat weer de fietstocht. Een druk programma: nog 16 andere locaties te gaan. 

Thema 2024: Jeugd

Wat ook opvalt is dat veel bezoekers al wat ouder zijn. Het bestuur wil daarom proberen om bij de vijfde editie jongeren meer bij het festival te betrekken. “De jeugd zal in 2024 centraal staan, maar ook opleidingen en het doorgeven van technieken,” kondigt Versteeg vast aan. De data kan je ook al in je agenda schrijven: 7, 8 en 9 juni 2024. Tot half september is bij het Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl nog de buitenexpositie te zien. 

Project 'Samen breien we voor elkaar'
Deelnemers Dekadoe
Manja Hof bij haar twee kunstwerken
Door Wondergem legt het weefproces uit aan een bezoekster
Afbeelding
Tentoonstelling 'Oerinzicht' bij dierenpark Taman Indonesia opent op zondag 28 april Cultuur 6 uur geleden
Cover van het boek 'Femicide', tot de dood ons scheidt'
Vanaf vandaag te zien: buitenexpositie FEMICIDE bij Toegangspoort Holtingerveld Westerveld 8 uur geleden
Burgemeester Rikus Jager spreekt wethouder Alfred Schoenmaker toe
Alfred Schoenmaker benoemd tot wethouder gemeente Westerveld Westerveld 10 uur geleden
Ecoloog Joep Crombag
81.497 beterschapswensen voor natuur aangeboden in Den Haag Algemeen 23 apr, 16:00
Video over de Canondagen
Canondagen in Drenthe: Van fietsen langs de Koloniën van Weldadigheid tot meehelpen op de boerderij van een hunebedbouwer Steenwijkerland 23 apr, 14:37
Afbeelding
Eén huurdersvereniging voor alle huurders van Woonconcept Steenwijkerland 23 apr, 13:13
Afbeelding
In the Picture deel 24: de vrijwilligers van de Van Swieten Inspiratietuin Column 23 apr, 12:00
Raymond Ceulemans in actie
Glansrijke overwinning van Gert-Jan van der Veen op Raymond Ceulemans Sport 23 apr, 09:54
De drie punten van de gewonnen wedstrijd tegen Jubbega krijgt Olde Veste terug
VV Jubbega speelt competitie toch uit: Olde Veste tekent met succes bezwaar aan tegen KNVB Sport Insta-Dekop 23 apr, 09:02