Han Evers: ‘Regen of wind? We spelen gewoon door’
Han Evers: ‘Regen of wind? We spelen gewoon door’ Foto: George Huisman

Producent Han Evers presenteert groots openluchtevenement ‘Eiland in de verte’ op Urk

· leestijd 3 minuten Cultuur

URK/STEENWIJK – Op 22, 23, 24 en 25 juni vinden de voorstellingen van ‘Eiland in de verte’ plaats op de haven van de gemeente Urk. George Huisman sprak Directeur Han Evers van theater De Meenthe in Steenwijk, die de producent van het theaterspektakel is.

“Wij zijn meer dan anderhalf jaar geleden begonnen met dit verhaal. We hebben diverse locaties op en bij Urk bekeken, van de voetbal tot aan een plek achter Urk aan het IJsselmeer. Uiteindelijk kwamen we toch tot de conclusie dat als we écht groot willen denken en je wilt het écht in het hart van Urk doen, dan blijft er maar één ideale plek over: dat immense terrein bij de haven. Niet-Urkers hebben totaal geen weet wat zich hier allemaal op en rond de haven afspeelt. Ik eerst ook niet. Enorme bedrijvigheid, elke dag weer, en dan komt er ineens zo’n gek uit Steenwijk met een heel cluppie, die alles anderhalve week plat wil leggen voor een muzikaal theater. Ja, dat was wel even een dingetje,” glimlacht hij. 

“Natuurlijk kun je een haven als Urk niet dochtgooien, met zijn plezierschepen, professionele kotters en alles wat daarmee samenhangt,” realiseert hij zich terdege. “Maar de inbreng van de havenautoriteiten en de gemeente Urk was voorbeeldig. De gemeente heeft een eigen evenementenmanager en die regelt eigenlijk alles. Uiteraard moet je zelf een parkeerplan, een veiligheidsplan en een draaiboek aanleveren, maar het typeert de gemeente en de bevolking: je moet ze voor je winnen, je moet met een goed verhaal komen, maar heb je ze eenmaal, dan gaan ze er helermaal voor. Dan willen ze groot uitpakken.” 

Gigantisch

“Ik denk dat we vrijdag de 17e juni starten met bouwen van een tijdelijk theater met bijna 1.400 plaatsen. Dat theater wordt gebouwd in een soort U-vorm, dat kijkt uit op de boten. We spelen gewoon op de havenkade, geen podium dus, wel twee hele grote videoschermen. Het publiek zit hoog, de spelers staan laag. Het speelveld is ook gigantisch: 40 bij 25 meter. Voor theater is dat heel groot, maar dat moet in dit geval ook wel, want de cast omvat ongeveer 110 spelers, zangers, band, brassband en koor. Het grootste deel van cast komt van Urk zelf, en daarnaast komen ook mensen uit Emmeloord en omgeving en nog een aantal Steenwijk, Zwartsluis, Hasselt en Genemuiden. Voor het artistieke gedeelte was het belangrijk dat we spelers erbij hadden, die eerder in zo’n soort productie hadden gespeeld, die nemen de rest van die honderd man op sleeptouw. Qua omvang is dit de grootste tot nu toe, na de eerdere producties ‘Storm over Beulake’, ‘Razzia’ en ‘Wardenier’. Het aantal zitplaatsen, het speelveld, de videoschermen, de techniek die erin zit, alles is enorm.”

“Dit is iets wat samen met de inwoners van Urk is gemaakt, het gaat over Urk, valt helemaal in het verhaal van de sluiting van de Zuiderzee. Scriptschrijver Jan Blei uit Zwartsluis -inmiddels gepensioneerd- zei ooit tegen mij: ‘Ik werk op Urk met gehandicapten, als ik daar stop zou ik het fantastisch vinden om een soort handschrift achter te laten in de vorm van een voorsteling. En aldus geschiedde.”

Vier avonden

“We gaan vier avonden spelen: 22, 23, 24 en 25 juni. Er komt een grote VIP-tent bij, voor arrangementen en dergelijke en die is vrijwel uitverkocht. Ik verwacht vier uitverkochte voorstellingen. Wie nog kaartjes wil: www.demeenthe.nl. Voor al die mensen moeten er sanitaire voorzieningen komen, horeca-uitgifte, crewtent waar spelers, zangers en acteurs in kunnen verpozen. Maar we hebben ook ruimte nodig voor mensen die gehandicapt zijn, slecht ter been, dat die in de nabijheid kunnen parkeren. We sluiten elke avond de haven af met beveiligers en verkeersregelaars. Overigens komen die allemaal van buitenaf, want er is op dit moment in de polder helemaal geen personeel meer te krijgen. We halen ze uit Steenwijk, uit Zwolle, noem maar op. Op de vrijdagavond is alles wat ook maar een positie heeft in Flevoland en zelfs daarbuiten, uitgenodigd, relaties en diverse ministers; diezelfde vrijdagavond worden er ook tv-opnames gemaakt. Ik beloof je: met een 110 meter groot schip op de achtergrond, dat wordt helemaal een fantastisch beeld.” 

Poncho

Evers: “Wat we doen bij slecht weer? Wij nemen ’s middags om drie uur een beslissing aan de hand van het weermodel, dan wordt een veiligheidscheck gedaan, we overleggen met de autoriteiten, we moeten schakelen met de verzekering. Bij regen spelen we door, krijgt iedereen een poncho van ons; bij wind spelen we door, alleen bij bliksem en storm gaat het niet door. Maar verder spelen we in principe altijd door. Want ja, als ze érgens verstand van het weer hebben, is het wel op Urk!”

George Huisman

Deel van de cast
Urk
Ecoloog Joep Crombag
81.497 beterschapswensen voor natuur aangeboden in Den Haag Algemeen 17 uur geleden
Video over de Canondagen
Canondagen in Drenthe: Van fietsen langs de Koloniën van Weldadigheid tot meehelpen op de boerderij van een hunebedbouwer Steenwijkerland 18 uur geleden
Afbeelding
Eén huurdersvereniging voor alle huurders van Woonconcept Steenwijkerland 20 uur geleden
Raymond Ceulemans in actie
Glansrijke overwinning van Gert-Jan van der Veen op Raymond Ceulemans Sport 23 uur geleden
De drie punten van de gewonnen wedstrijd tegen Jubbega krijgt Olde Veste terug
VV Jubbega speelt competitie toch uit: Olde Veste tekent met succes bezwaar aan tegen KNVB Sport Insta-Dekop gisteren
Arend en Willy van Dalsem met burgemeester Rob Bats
Echtpaar Arend en Willy Van Dalsem-Remmelts is 65 jaar getrouwd Steenwijk Insta-Dekop 22 apr, 16:00
Doorbraak van de Kamperdijk, 1825
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 22 apr, 15:34
Afbeelding
2023 stabiel jaar voor Vitens, ondanks weersextremen Algemeen 22 apr, 15:14
Henk Raggers
Henk Raggers staat aan kop in het Jos Verheijen Memorial toernooi Sport 22 apr, 12:01