VHK is gepromoveerd Foto: Bertus Rook

VHK is gepromoveerd, Steenwijk en Kuinre blijven in vijfde klasse

· leestijd 2 minuten Sport

STEENWIJKERLAND - De bal heeft in deze regio de laatste officiële omwentelingen van het seizoen 2022/2023 gemaakt. Daarmee weten ook alle clubs waar ze aan toe zijn. VHK bewerkstelligde de promotie naar de derde klasse. Steenwijk en Kuinre lieten de kans na om te promoveren en blijven vijfde klasser. Dat is het niveau waarop ook BEW volgend seizoen zal moeten acteren. Het verloor met minimale cijfers in Meppel de beslissingswedstrijd van IJhorst.

Het is VHK gelukt om na vijf seizoenen in de vierde klasse weer te promoveren. In Meppel werd HTC met 2-1 verslagen. Door treffers van Edward Rook en Chris Oosterhoff werd de finale in winst omgezet. Op voorhand werd er vanuit gegaan dat het tegen de ploeg uit Zwolle een lastige klus zou gaan worden en dat bleek ook het geval. Na een kwartier spelen kreeg VHK een strafschop en deze werd opnieuw door Edward Rook koelbloedig binnen geschoten. Het massaal meegereisde publiek uit Sint Jansklooster stond in vuur en vlam. Maar de feestvreugde duurde kort want een drietal minuten later kwam de tegenstander op gelijke hoogte. Vervolgens waren er voor beide doelen hachelijke momenten. Maar het duurde lang voordat de wedstrijd weer open werd gebroken. Een mooie aanval van VHK, twaalf minuten voor tijd, werd door Chris Oosterhoff in een treffer omgezet. De verdediger had enkele minuten later het duel definitief over de streep kunnen trekken in het voordeel van VHK maar zag zijn inzet in de handen van de HTC doelman belanden.

Ouwe Syl – Steenwijk 4-2

Steenwijk heeft een goede kans om, in het eerste jaar als zaterdagclub, naar de vierde klasse te promoveren laten liggen. Op het terrein van Akkrum gaf Steenwijk de tegenstander nog al wat ruimte en daar profiteerden de Friesen optimaal van. Auke Heidinga kreeg op 20 meter van het doel alle gelegenheid om uit te halen 1-0. Vervolgens wist Heidinga er na een dik half uur ook nog 2-0 van te maken. Nadat Steenwijk doelman met rood naar de kant was gestuurd kreeg Remco Kooistra, te midden van twee Steenwijk verdedigers, alle ruimte om de 3-0 binnen te werken. Deze stand was twintig minuten voor tijd voldoende voor Ouwe Syl. Maar met een man minder trok Steenwijk de wedstrijd naar zich toe en 15 minuten na de derde treffer was het een eigen treffer van Nanna Tjepkema en een prachtige vrije trap van Clint Kruisweg in eens 3-2. Vervolgens kreeg Steenwijk een tweetal kansen op de gelijkmaker. Maar het was weer plaaggeest Auke Heidinga die met zijn derde treffer Ouwe Syl naar de vierde klasse schoot.

IJhorst – BEW 1-0

Een strafschop heeft het lot bezegeld van BEW. Kort na de rust ging de bal op de stip en Cristiaan Drogt wist deze feilloos binnen te schieten. IJhorst, met een periodetitel op zak in de vijfde klasse, en BEW, de nummer twaalf uit de vierde klasse, bonden zondagmiddag de strijd aan op het hoofdveld van MSC. Voor de rust kregen de meegereisde supporters wel een enkele spaarzame kans te zien maar sprankelend was het allemaal zeker niet. Na de warme thee werd het niet veel beter. IJhorst was opnieuw wel de beter voetballende ploeg maar tot de 53 minuut bleven de echt doelrijpe kansen uit. De treffer van Cristiaan Drogt brak het duel wel open. BEW kreeg een aantal zeer goede mogelijkheden maar ook was het niet afmaken van die mogelijkheden het manco. De 1-0 bleef uiteindelijk staan en daarmee promoveert IJhorst naar de vierde klasse terwijl BEW de omgekeerde weg bewandeld.

Tijnje – Kuinre 3-2

Kuinre heeft in de alles beslissende wedstrijd de stap richting de vierde klasse niet weten te maken. Dat terwijl het duel in Joure wel goed begon. In tegenstelling tot een week geleden was Kuinre vanaf de eerste minuut bij de les. Vanaf de stip schoot Sander Pit de 1-0 tegen de touwen terwijl Niek Hendriksen enkele minuten later al de 2-0 op het scorebord bracht. Daarmee was de koek niet op want Kuinre kreeg vervolgens een aantal levensgrote kansen. Maar vervolgens wist Tijnje het heft in handen te nemen en voor de rust nog weer op gelijke hoogte te komen. Na de thee was een treffer van Marcel de Vos genoeg voor Tijnje om de wedstrijd winnend af te sluiten. Daarmee zal Kuinre ook volgend seizoen genoegen moeten nemen met het spelen in de vijfde klasse.

De Zeeklank met dirigent Johan Bredewout
Interview: Johan Bredewout is veertig jaar dirigent van Christelijk Gemengd Koor De Zeeklank Cultuur 21 uur geleden
Olde Veste - Jubbega eindigde op 21 januari in 4-0
Update met reactie bestuur Olde Veste: Jubbega trekt zich terug uit competitie: Olde Veste zakt naar tweede plaats Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Moment Design Collectief viert nieuwe naam Feel it! met gratis fotosessies Steenwijkerland 22 uur geleden
Afbeelding
Eerbetoon ter gelegenheid van 80e verjaardag: Overzichtstentoonstelling fotograaf Rutger ten Broeke uit Baarlo bij Museum Hilversum Cultuur 22 uur geleden
Werkoverleg organisatoren
Vrijwilligers Congres in Vollehoven: 'Graag trekken we een blik met vrijwilligers voor jullie open' Steenwijkerland gisteren
Sjef Damhuis bij het graf van Renze de Ruiter
Vanwege grote belangstelling tweede lezing Sjef Damhuis op 29 april over Einsatzkommando van Steenwijk Steenwijkerland 17 apr, 20:36