De Rode Leeuw wordt met een hijstoestel vervoerd
De Rode Leeuw wordt met een hijstoestel vervoerd Foto: René Wiegmink

Historisch moment: De rode leeuw keert terug naar de Kleine Kerk

Steenwijk

STEENWIJK - Met zijn opengesperde muil en gifgroene ogen ziet de Rode Leeuw er gevaarlijk uit. Toch laat hij zich gewillig door leden van de Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk ophijsen. Afgelopen donderdag is het ruim 300 kilo zware beeld verhuisd van de Grote Kerk naar de Kleine Kerk. 

Hoe lang de Rode Leeuw in het voorportaal van de Grote Kerk heeft gestaan, zou kerklid Arie van Andel niet precies kunnen zeggen. “Waarschijnlijk is hij hier ergens tussen de jaren ‘50 en ‘80 van de vorige eeuw terechtgekomen,” zegt de Steenwijker. Daarvoor stond het beeld in de boog in de toren van de Kleine Kerk. Een jaar of zeventig geleden was die toren zo krakkemikkig, dat hij gerestaureerd moest worden. Het beeld is toen weggehaald en bij een kerkvoogd in de tuin belandt. Deze kerkvoogd zou het beeld naar de Grote Kerk hebben gebracht.

Afschrikwekkend
Van Andel en vele kerkleden met hem vonden het voorportaal van de Grote Kerk geen geschikte plek voor de Rode Leeuw. “Hij ziet er afschrikwekkend voor kleine kinderen uit.” Omdat de bouwcommissie van plan is om binnenkort het voorportaal te verbouwen, zag Van Andel zijn kans schoon. “Dit is het moment om de Rode Leeuw terug te geven aan de Kleine Kerk, want daar hoort hij thuis,” klinkt het resoluut. Voordat de verhuizers arriveren, vertelt hij nog iets over het beeld. “De leeuw draagt het anker van Clemens, de paus waarnaar deze kerk vernoemd is.” Hij laat nog zien dat op de zijkanten van het anker de woorden ‘Animae Spes Anchora’ staan, wat vrij vertaald geloof, hoop en liefde betekent. Waarschijnlijk is het beeld in de 16e of 17e eeuw gemaakt. Door wie is niet bekend.

Henk Alberts en Tilko Gernaat takelen het beeld met een hijstoestel in een busje. Ze vertellen dat de Rode Leeuw voorlopig een plekje krijgt achterin in het koor. “Dit is een historisch moment!” zegt Alberts.

Het ruim 300 kilo zware beeld laat zich niet optillen
Henk Alberts van de Kleine Kerk takelt de Rode Leeuw van zijn plaats in de Grote Kerk
Arie van Andel (links) legt het transport vast