Niet alleen voetbalverenigingen hebben het moeilijk
Niet alleen voetbalverenigingen hebben het moeilijk Foto: Pixabay

Corona heeft ook gevolgen voor kleine verenigingen

STEENWIJKERLAND - Coronamaatregelen hebben niet alleen invloed op grote voetbalverenigingen. Ook kleine sportverenigingen hebben het moeilijk. De biljartvereniging, postduivenvereniging en schaakclub vertellen waarom. 

Nu de nieuwe coronamaatregels zijn verlengd naar half januari 2022 zullen de gevolgen daarvan voor de verenigingen meer en meer merkbaar gaan worden. De voetbalverenigingen staan daarbij vaak in het middelpunt van de belangstelling, maar ook bij de andere sporten zijn de gevolgen groot. 

“We missen de barinkomsten maar gelukkig zijn de leden heel loyaal geweest en het opzeggen van het lidmaatschap is minimaal geweest,“ geeft Wolf van Ittersum, voorzitter van biljartvereniging Steenwijk aan. 

Gecanceld

“Alle wedstrijden zijn door de Bond gecanceld dus dat is voor de clubs wel een aderlating. Maar op de tijden dat het mag kan er in onze zaal gewoon gespeeld worden. Al vragen we daarbij wel om de QR code te laten zien,“ aldus de voorzitter. “We hebben honderd leden dus er is altijd wel activiteit. Maar nogmaals dat doen we volgens de regels die de overheid aangeeft."

Jannes Mulder van De Doorzetter: "We zijn een kleine vereniging maar nu hakt het er wel in."

Jannes Mulder, voorzitter van de postduivenvereniging De Doorzetter uit Steenwijkerwold noemt de huidige situatie rampzalig. “Dit is een periode waarin we normaal geld kunnen genereren voor onze club. Een bingo, kerstborrel of een andere activiteit brengt geld in het laatje en dat missen we nu. Voor het vliegen op zich en de wedstrijden maken de maatregels niet veel uit. Het vliegseizoen voor de duiven is van begin april tot oktober. Dus dit is de tijd van kweken en zijn er veel roofvogels. Daardoor hebben we tijd op de clubkas te spekken. Dat valt nu voor het tweede jaar op rij weg. We zijn een kleine vereniging maar nu hakt het er wel in."

Geen activiteiten

"Bij schaakclub Steenwijk zijn momenteel geen activiteiten," geeft secretaris Dick Teunis aan. “Onze verenigingsactiviteiten zijn in het dorpshuis in Onna. Normaal begint onze avond om 19.30 uur dus dat kan nu de door de maatregels helemaal niet door gaan. Ook de landelijke bond KNSB heeft alle activiteiten stil gelegd." Hoe groot de gevolgen op langere termijn zijn weet de secretaris nog niet: "Wij zijn een kleine club met ongeveer 35 leden. Als daarvan straks twee zeggen we komen niet weer dan is dat toch ongeveer 10 procent van je ledenaantal. Het klinkt niet veel maar heeft natuurlijk voor onze club wel impact."

"Een bingo, kerstborrel of een andere activiteit brengt geld in het laatje en dat missen we nu."