Wedstrijd in 2020 tussen Walking Football Steenwijk (blauw) en Vitesse '63
Wedstrijd in 2020 tussen Walking Football Steenwijk (blauw) en Vitesse '63 Foto: Cobie Woudman

Noordelijke primeur: vier voetbalverenigingen starten met Walking Football Competitie

Sport

STEENWIJK/KOEKANGE/MEPPEL/HOOGEVEEN – Vier voetbalverenigingen in Drenthe en Overijssel starten vanaf 11 februari met een Walking Football Competitie. “We hebben een Noordelijke primeur,” aldus de organisatoren.

Walking Football heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Steeds meer voetbalclubs in deze regio hebben een eigen afdeling van deze variant van het voetbalspel. “Walking Football of wandelvoetbal wordt vooral door 50-plussers gespeeld. Dankzij een aantal regels kunnen ook ouderen lekker een balletje blijven trappen,” legt Jan van Rosmalen, voorzitter van VV Steenwijk uit. De belangrijkste regels zijn: niet rennen, niet boven heuphoogte schieten en geen lijfelijk contact. Walking Football wordt op een kwart veld gespeeld met teams van zes spelers. Er is geen keeper. 

Florerend
De vier voetbalclubs Vitesse ’63 uit Koekange, FC Meppel, HZVV uit Hoogeveen en VV Steenwijk hebben al een florerende Walking Football afdeling. Wekelijks werken hun leden een training af. Omdat de clubs ook graag tegen elkaar willen spelen, hebben zij een onderlinge regionale competitie opgezet. “En het is ook onze bedoeling om zo meer aandacht te geven aan Walking Football,” voegt Van Rosmalen toe. Hij benadrukt dat de competitie niet op trainingsochtenden is, maar op andere dagen. Spelers die kiezen voor alleen recreatief wandelvoetballen willen we niet hun trainingsochtend afnemen.” Elders in het land zijn al Walking Football Competities. In Noord-Nederland is dit de eerste. “We hebben een Noordelijke primeur!”

Vier competitierondes
De Walking Football Competitie start met vier hiervoor genoemde clubs op vrijdagmiddag 11 februari. Vitesse ’63 in Koekange is dan de gastheer van de eerste ronde. Daarna volgen nog drie rondes op vrijdagmiddag 25 februari bij FC Meppel, donderdagmiddag 10 maart bij HZVV in Hoogeveen en vrijdagmiddag 25 maart bij VV Steenwijk. Telkens wordt er om 13.00 uur gestart. De teams bestaan hoofdzakelijk uit mannen, maar de verenigingen zijn vrij om ook hun vrouwelijke leden (als ze die hebben) op te stellen.

Het is de bedoeling van de vier voetbalclubs om na deze competitie een nieuwe competitie op te starten met acht verenigingen. De organisatoren hebben al contact gelegd met andere belangstellende clubs. “Sport Vereent, WVF, Zuidwolde, Dedemsvaart en ’t Harde hebben al aangegeven dat ze interesse hebben,” aldus Van Rosmalen. Hij hoopt ook dat de clubs apart voor de vrouwen een eigen competitie kunnen opzetten. Nu is dat nog niet mogelijk, want de meeste voetbalverenigingen hebben nog te weinig vrouwelijke wandelvoetballers. 

Naast de sportieve strijd, zullen gezelligheid en ontmoeting een belangrijk onderdeel vormen van het toernooi. “De gastheer ontvangt de teams met koffie en koek en na afloop zal er nog een derde helft zijn,” blikt Van Rosmalen alvast vooruit. Voetbalverenigingen met een Walking Football afdeling die ook interesse hebben om in de toekomst mee te doen aan de competitie, kunnen zich melden bij: Jos Kok via: jos@3dkanjers.nl

Jan Pit speelt de bal, rechts kijkt voorzitter Jan van Rosmalen toe
Frans van der Velden namens Walking Football Steenwijk aan de bal