Afbeelding
Foto: Pixabay

Adriaans column: Rolverdeling

Column

Er zijn mensen... ik kan het zowat niet geloven, er zijn mensen die zich vervelen! Ik heb veel fantasie, maar dat kan ik me toch niet voorstellen.

Ondanks het feit dat ik, zoals dat heet, een pensionado ben, kom ik tijd te kort. Okay, ik lig ‘s morgens wat langer in bed en ben meestal als eerste beneden om ontbijt te maken. Voor ik daar aan begin, moet ik altijd bijkomen van de nachtrust. Ik zit dan op de bank, lees het nieuws en kom dus bij. Daarna zet ik thee, dek de tafel, kook het dagelijks eitje voor mijn lieve vrouw die wat later naar beneden komt. Ook zij moet bijkomen, dus ik moet niet gaan vragen wat ze die avond wil eten. Ik moet daarmee wachten totdat ze ook bijgekomen is.

Eega
Misschien hebt u het al geraden, ik ben degene die elke avond kookt. Ik vind het leuk om te doen en dat komt goed uit, want mijn eega weet niets van koken. Ze weet een heleboel dingen over allerlei zaken, maar over koken weet ze niets. Sterker nog, voordat wij bij elkaar woonden, gooide ze de aardappels, vlees en groenten in één pan, zette die op het vuur en at na een half uur de handel op, gaar of niet.

Mannen kunnen heel goed koken of lopen met hetzelfde gemak achter de kinderwagen. Daarentegen zie je veel vrouwen in de doe- het-zelf-zaak sjouwen met stukken hout, schroeven en bussen verf.

Amateurkok
Dat deed mij, als serieuze amateurkok vreselijk pijn. Sindsdien ben ik de ‘baas’ in de keuken. Die rolverdeling werkt goed, hoewel er soms wat strubbelingen zijn. Wanneer ik een fantastisch recept met lamskoteletten heb, moet ik niet vermelden van wat voor beest het vlees afkomstig is. Als ze daar achter komt, kan ik mijn pannetje wel van het vuur halen. Nou ben ik op dat punt redelijk door de wol geverfd, om in de sfeer te blijven. Als mijn lieve echtgenote vraagt wat voor vlees er op haar bordje ligt zeg ik: ‘Beest.’ En daar moet ze het mee doen.

Minder verschil
Dit verhaal is natuurlijk het bewijs dat er veel minder verschil is tussen man en vrouw dan men aanvankelijk dacht. Mannen kunnen heel goed koken of lopen met hetzelfde gemak achter de kinderwagen. Daarentegen zie je veel vrouwen in de Doe het Zelf Zaak sjouwen met stukken hout, schroeven en bussen verf.

Dus het maakt niet uit wat je bent, maar wat je doet. En even onder ons, als een van jullie het recept van die lamskoteletten wil, even mailen.