Ransuil in een loofboom met herfstblad
Ransuil in een loofboom met herfstblad Foto: Philip Friskorn

Een uiltje knappen met de Ransuil

Column

Deze wekelijkse natuurcolumn wordt verzorgd door Philip Friskorn uit Oldemarkt. Sinds 1993 is hij fotograaf van natuur, milieu, recreatie en toerisme. De afgelopen jaren bracht hij meerdere fotoboeken uit. Naast het maken van natuurfoto’s, kan hij daar ook mooi over vertellen. Zijn negende column gaat over de Ransuil.

Heel anders dan de Bosuil is het gedrag van de Ransuil. De Bosuil roest solitair, terwijl de Ransuil overdag in groepen zit te slapen. Een groep van meer dan tien vogels is geen uitzondering, maar extremen komen ook voor zoals in Friesland waar ooit meer dan honderd rustende Ransuilen werden aangetroffen in twee bomen. De oranjerode ogen zijn kenmerkend en dan de opvallende oorpluimen. We noemen het oorpluimen, maar de gehooropening zit veel lager bij deze vogel. 

Geruisloos
Net als alle uilen vliegen de Ransuilen volkomen geruisloos dankzij de donsachtige veren in hun vleugels. De oorpluimen zijn een geweldig stuk gereedschap, ze zijn niet even lang en dienen om de locatie van een prooi nauwkeurig te bepalen.

Standvogel
De Ransuil komt voor in geheel Europa en is in Nederland standvogel met circa 3.000 broedparen. In de winter komen er veel Ransuilen uit Scandinavië en Rusland naar onze streken om hier te overwinteren. Veelal tref je overdag rustende Ransuilen aan in coniferen, ze vallen dan door de dichtheid van de boom nauwelijks op. Braakballen onder de boom verraden hun aanwezigheid. In loofbomen rusten ze alleen als er nog blad aan zit. Succes met de zoektocht naar braakballen die uitgepeuterd verraden wat de uil heeft gegeten.

Ransuil roestend in een loofboom
Ransuil in een loofboom
Een groep ransuilen roesten in een loofboom