Vrouwtjesmerel
Vrouwtjesmerel Foto: Philip Friskorn

De merel, vogel van het jaar 2022

Deze wekelijkse natuurcolumn wordt verzorgd door Philip Friskorn uit Oldemarkt. Sinds 1993 is hij fotograaf. Naast het maken van natuurfoto’s, kan hij daar ook mooi over vertellen. Zijn tiende column gaat over de merel.

Als je een vogelgids openslaat van ongeveer 100 jaar geleden dan staat er bij de merel: 'Zeer schuwe bosvogel'. Anno nu is dat wel anders want merels broeden gelukkig weer in redelijke aantallen in onze stads- en dorpstuinen. Ik schrijf 'gelukkig weer' en dat is niet zonder reden, want had ik tot 2016 ieder jaar twee broedpaartjes in mijn tuin in Oldemarkt, sedert 2017 zag ik ze nauwelijks nog. De oorzaak was het Usutu-virus, waardoor ongeveer een derde van de merelpopulatie in Nederland het loodje legde. Gelukkig is er weer herstel en met twee tot drie broedsels per jaar moet de populatie weer op peil komen. Voorwaarde is wel dat de merels voldoende dichte struiken of klimop kunnen vinden om te nestelen. In deze tijd van het jaar kunnen merels weinig regenwormen vinden en je doet ze een groot plezier met een door midden gesneden appel of een handje meelwormen. 

Twee paartjes

De vrouwtjes hebben een bruingrijs verenkleed, de mannen moeten het doen met een zwart pak, gele snavel en gele oogring. In mijn tuin scharrelen nu in het dorre blad twee paartjes, daar wordt je blij van: de merel hersteld zich. Op 11 januari was ik in Steenwijk bij De Burcht en daar zong een mannetje de hele avond weer het hoogste lied en ook de dagen er na deed meneer zijn best. Dat is wel heel vroeg en nooit eerder hoorde ik zo vroeg een merel zingen. Het herstel is goed op weg en hopelijk horen we die prachtige zang binnenkort weer overal. Al met al een goede reden om 2022 uit te roepen tot 'Het jaar van de merel'.