Streektaolteut

Dit is de eerste aflevering van een maandelijke streektaalcolumn van Femmy Wolman uit Giethoorn.

Ja, ie zien het goed, streektaol. Dit is beslist niet iets om van te schrikken want ook de streektaol uut De Kop van Overiessel is ‘Het Nedersaksich' en erkend as taol. Dan komp de vraoge, wat doen wi'j hiermee? Er is genoeg volk die zich mit de streektaol bezig oldt en dit in verschillende liedties of in veurdrachten lat euren maar daor olt het ook mee op en dat is jammer. Streektaol is cultuur van de bovenste plaanke en mag eigenlijk niet verleuren gaon. Tweetaoligen redden zich maar al te best. Zich uutdrukken in het eigen dialect en het Nederlaands. 

Gien ienheidspot

Now bezit ‘De Kop' verschillende dialecten en een ienheidspot zal het nooit worden, maar toch bin er richtlijnen uut egeven eertieds om het lezen te bevorderen deur het skrieven an te pasen. Gien ingeslôkte EN maar dizze voluut skrieven. Minder fonetisch en het anpassen naor het Nederlands. Gien wort maar gewoon wordt, ook al naor gelang mit dt of d. Of straote now mit ao wordt eskreven of mit oa, dat gef gien probleem. Gien iene mek fouten.

Veur begunners is er maar iene raod: Lees hardop en alles vleg joe naor binnen.

Niet iederiene is hier tevreden mee want, "Dat tast het oorspronkelijke an,” wordt er dan ezegt. Iedere skriever, op wat veur gebied dan ook, wil wel dat het geskrevene elezen wordt. Zo giet dit ook mit het dialect. Wanneer alle EN uutgangen mit een komma moeten worden an-eduud dan bevordert dat het vlotte lezen niet.

Wie ienmaol ewend is zal verder gien meui'jte em en zullen er gien problemen veur doen. Veur begunners is er maar iene raod: Lees hardop en alles vleg joe naor binnen en wie dit teveule meui’jte kost, gewoon over slaon en joe zelf niet pienigen mit woorden waor a-j niks an em-m. De Kop van de Streektaol is er of en wie wet wat er nog meer volgt.

Femmy Woltman, Giethoorn



Valentijnswensen

De allerliefste, leukste man

Mijn man leren kennen via internet toen ik 17 was en hij 18. Elkaar voor het eerst ontmoet in Utrecht, nu zeven jaar verder: Verhuisd van Sommelsdijk naar mij. Een huis gekocht, getrouwd en nu wonen we 1,5 jaar samen in Steenwijk en verwachten wij in juli een klein wondertje! Jij bent de allerliefste, leukste man!
Anoniem

Geheime liefde

Deze kus is voor jou!
Anoniem

Lieve nummer 3

Toen ik jou zag in Park de Wezenlanden, ontdekte ik dat 'liefde op het eerste gezicht' echt bestaat. Nu vormen we al 18 jaar 'een gouden duo'. Ik geef wel een voorzet. Scoor jij dan het winnende doelpunt?
Jouw nummer 7