Vervolg voorpagina

‘Teveel en te brede boten op te weinig water' is een veelgehoord kritisch geluid in Giethoorn. Ook het gedrag van de gast, alsmede z'n stuurmanskunsten blijken een groeiende bron van ergernis. Zowel ondernemers als bewoners hameren op meer uitleg en educatie, omdat onvoldoende kennis van de vaarregels voor gevaarlijke situaties op het water zorgt. Daarnaast zou handhaving door de gemeente moeten zorgen voor meer toezicht op bijvoorbeeld drankgebruik en harde muziek aan boord. Veel bewoners zijn bezorgd om de toekomstige leefbaarheid en veiligheid rondom de Dorpsgracht. Dit komt ook doordat het aantal boten met dit vaarbeleid onbeperkt mag blijven groeien. Maar ook ondernemers hebben hier moeite mee en pleiten voor een ander, in hun ogen eerlijker belastingsysteem waarbij ‘de gebruiker betaalt’. Zo wordt invoering van een vignetsysteem geopperd, waarmee de gemeente ook makkelijker toezicht zou kunnen houden. Om aan alle geluiden ruimte te geven wil de gemeente dit voorjaar twee werkgroepen in het leven roepen. Eén voor ondernemers, één voor bewoners. Bram Harmsma: “We geven beide belangengroepen zo de gelegenheid om vrijuit mee te denken en te praten over ideeën en acties voor Giethoorn.”







Dat hangt namelijk af van het belastingtarief. In onze gemeente heeft de gemeenteraad besloten dat de inkomsten die we krijgen uit de onroerendezaakbelasting min of meer gelijk blijven. Voor de totale lokale belastingen geldt dat die gemiddeld lager zullen zijn. Dat komt omdat bijvoorbeeld de rioolheffing en de afvalstoffenheffing omlaag gaan. Ook hoeft er vanaf 2022 geen hondenbelasting meer te worden betaald.”

Bij de meeste huishoudens valt eind februari de gecombineerde belastingaanslag op de deurmat. Meer informatie over de gemeentelijke belastingen is te vinden op de website van de gemeente www.steenwijkerland.nl/belastingen