Te zachte banden kosten extra brandstof

Deze wekelijkse rubriek wordt gevuld door medewerkers en voorlichters van het Infopunt Duurzaam Doen uit Steenwijk. Elke week geven zij een tip waarmee we Steenwijkerland een stukje groener kunnen maken.

De juiste bandenspanning is heel belangrijk! Niet alleen voor je veiligheid, maar je bespaart er ook brandstofkosten mee. In Nederland rijden nog te veel auto’s met een te lage bandenspanning. Dat kan per auto per jaar oplopen tot honderden euro’s extra aan brandstofkosten. Want een te lage bandenspanning leidt onder meer tot een hoger brandstofverbruik.

Als een band te zacht is opgepompt heeft dat nadelige gevolgen voor de wegligging en de remweg van je auto en voor het slijtageverloop van de band. Dat geldt ook voor banden die te hard zijn opgepompt. De juiste hoeveelheid lucht in de banden is dus belangrijk en moet je eigenlijk elke twee maanden even controleren. Dat kan bij de meeste benzinestations en is vrij eenvoudig.

Waar kan ik de juiste bandenspanning vinden?

De voorgeschreven adviesspanning voor een auto vind je:
1. In het instructieboekje van de auto
2. Aan de binnenkant van de tankdop
3. Op een sticker in de deurstijl van de bestuurder, op de achterkant van de zonneklep of in het handschoenenkastje.

Wil je meer tips of adviezen over hoe je energie kunt besparen of je huis energiezuiniger kunt maken? Kom dan langs in het Infopunt Duurzaam Doen, Kerkstraat 4 in Steenwijk. Onze voorlichters helpen je graag verder. Kijk voor de openingstijden en meer informatie op:
www.duurzaamsteenwijkerland.nl