Zonnepark
Zonnepark Foto: Pixabay

Ingezonden brief: 'Steentje in de vijver is terecht'

STEENWIJK - Positief verrast las Eric-Hans Zwahlen uit Steenwijk de ingezonden brief in De Kop van vorige week. Deze brief was van Grieko van Dijk, de voormalig gedeputeerde van D66. Hij schreef over de 'voortgang' rond de energietransitie Steenwijkerland in verband met de oplegde verplichtingen via de Regionale Energiestrategie (RES). Naar aanleiding daarvan schreef Zwahlen deze ingezonden brief.

"Het steentje van Grieko van Dijk in de vijver is terecht. Al eerder heb ik het college van Burgemeester & Wethouders in een uitgebreide en onderbouwde noodkreet in 2020 aangegeven dat zon, wind en H2 beleidsmatig hand in hand dienen te gaan. Op dit uitgebreid relaas kreeg ik van het college op 11 november 2020 een minimalistische reactie. Daaruit blijkt in ieder geval de binnen het college, alsook de gemeenteraad in z'n algemeenheid, afwezige kennis en zicht op het indringend karakter van Parijs 2015 en het daarin niet in casu onvoldoende meenemen van de burgers. 

Effectief energietransitiebeleid zou niet misstaan

Het niet voor niets dat de conceptzonneparken Steenwijkerwold en Onna afgeschoten zijn en bij de Raad van State een bodemprocedure is gestart aangaande de uitbreiding van het grondstation Bedelaarspad. Of B&W de geschikte partij is om ter zijner tijd een 'Rendo-like' bedrijf te leiden valt te betwijfelen. Effectief energietransitiebeleid, inclusief de daarbij behorende subsidieverwerving, zou haar niet misstaan. IJdele hoop zo vrees ik: immers Steenwijkerland heeft twee door het ministerie uitgeschreven 'gasloosprojecten', voorzien van honderden miljoenen subsidie, aan haar neus voorbij laten gaan. Géén gemeente binnen de huidige RES is qua oppervlakte zo groot dat zon en wind met gemak samen zouden kunnen gaan met deelname door alle Steenwijkers. Synergie heeft daar enige jaren geleden al onderzoek naar verricht, edoch ontbrekende expertise aan de Vendelweg, staat een spurt richting 2030 structureel nogal in de weg. 

Energietransitie financieren

Een van de gevolgen: lokale partijen bevoordelen enkel agrariërs met het schijnbare voordeel dat de RES-opgave Steenwijkerland wellicht toch nog gehaald wordt. Terwijl De Nederlandse Bank recent al concludeerde dat één op de vijf huishoudens in Noordoost-Nederland de energietransitie sowieso niet gefinancierd krijgen, circa 24.000 euro per huishouden, blijft een wethouder vrolijk 10.000 euro per lokaal initiatief rondstrooien (EC's voor de happy few of een tochtstrippenloket in de Kerkstraat). Dat dat niet opschiet lijkt mij duidelijk. Intussen beperkt het college van Burgemeester en Wethouders zich tot blauwe containers en faalt helaas de driehoek burgemeester, politie en succesvolle burgerinitiatieven.

Echte energietransitie vraagt om energiek beleid en het actief meenemen van alle burgers, niet meer en niet minder!"

Eric-Hans Zwahlen
Steenwijk

Heb je ook een ingezonden brief? Mail dan naar:
redactiedekop@brugmedia.nl.