Marion Tuin (links) is Sportvrouw van het jaar 2020/2021 van Steenwijkerland
Marion Tuin (links) is Sportvrouw van het jaar 2020/2021 van Steenwijkerland Foto: Johan Bergsma

Update: Uitslagen en (foto)verslag van het Sportgala

Sport

STEENWIJK - Op maandagavond 14 februari zijn in De Meenthe de winnaars van de Sportverkiezingen bekend gemaakt. Triatleet Marion Tuin uit Steenwijk is gekozen tot Sportvrouw en motorcoureur Jeffrey Buis uit Steenwijkerwold tot Sportman van het jaar 2020/2021 van de gemeente Steenwijkerland. Bovendien werden in nog zeven categorieën mensen gehuldigd. 

Dansstudio HIER! verzorgde de openingsact van het Sportgala met twee wedstrijdteams. Het was een verzorgd en krachtig optreden. De presentatie was in handen van Jannes Mulder. Hij verwelkomde Floris Bovelander, de speciale gast van het Sportgala. De succesvolle hockeyer deed drie maal mee aan de Olympische Spelen. Deejay Nelson zorgde voor een stevige beat tussen de huldigingen door.

Jorrit Muurling mocht de Sportvrouw van het Jaar Marion Tuin bekendmaken. Zij is een internationaal succesvol triatlete. In 2021 won Tuin triatlons in Mallorca en Zuid-Frankrijk. Tegen presentator Jannes Mulder vertelde ze dat ze haar sport ‘als een beetje verslavend’ ervaart. Haar tijdritfiets is aan vervanging toe, daarvoor zoekt ze nog een sponsor. De andere twee genomineerden waren ruiter Nienke Nijhort (21) uit Ossenzijl en survivalatlete Julia van Vulpen (18) ut Vollenhove. 

Jeffrey Buis is met zijn 20 jaar een nog hele jonge Sportman van het jaar. John Bremer van Woninginrichter Kruider had de eer om dat bekend te maken. Buis versloeg de dertigplussers Erik Bolding uit Tuk (atleet) en Sven Maurits uit Tuk (golfer). Buis is in 2020 als derde geëindigd in de eindstand om het WK motorsort Supersport 300 cc. Voorgaande jaren was hij al Sporttalent en Sportambassadeur van het Jaar van Steenwijkerland. 

Sportploeg van het Jaar
In nog zeven categorieën werden mensen gehuldigd. Dat waren heel opmerkelijk allemaal mannen, met uitzondering van trailrunner Natascha van Dalen, die de Rein Gaal Bokaal nog moest delen met haar man Wolter de Lange. Alle uitverkorenen werden bepaald door een vijfkoppige jury, waarvan oud-zwemster Linda Wibbelink als enige vrouw deel van uitmaakte. Het jurywerk is een zware opgave, omdat ze vaak appels met peren moet vergelijken.

Sv Steenwijkerwold Sportploeg van het Jaar
De jury riep het eerste herenteam van sv Steenwijkerwold uit tot Sportploeg van het Jaar. Dat team promoveerde vorig seizoen naar de derde klasse. Dat vond de jury een betere prestatie dan die het eerste herenteam van d’ Olde Veste ‘54 die bovenin de eerste klasse meestreed. Nederlands kampioen Team Unbreakable van dansschool Elisance uit Steenwijk was de derde genomineerde sportploeg.

Winnaars overige categorieën
Sporttalenten: Karter Boaz Maximov uit Steenwijk, schaatser Jasper Krommenhoek uit Steenwijkerwold en atleet Chris van der Walle uit Steenwijkerwold. Laatstgenoemde is ook bezorger van De Kop!
Sportvrijwilliger: Wilco Boltjes van het klusteam van VENO uit Vollenhove
Plussporter: Atleet Jan Nijmeijer uit Oldemarkt
Sportambassadeur: Kees Groen uit Steenwijk
Sporter met een beperking: Zwemmer en krachtsporter: Patrick Hoogendijk uit Steenwijk

Hockeyclinic 
Aan het Sportgala ging een clinic voor spelers van hockeyclub MHC vooraf. Lees hier verder voor een verslag daarover. 

Volwassenfonds Sport en Cultuur
Tijdens het Sportgala werd de samenwerking bekrachtigd van het Volwassenfonds Sport en Cultuur. De ondertekenaars waren wethouder Trijn Jongman namens de gemeente, Jacques Wagteveld namens de sportverenigingen en Loek Heetebrij namens de cultuursector.

OldStars
Verder was er een informatiebijeenkomst, waarin Floris Jan Bovelander (56) informatie gaf over OldStars. Deze organisatie is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds, die verenigingen helpt om een ouderenvriendelijke sportomgeving te creëren. OldStars lanceerde na walking football al 15 andere aangepaste spelvormen voor 55-plussers. Van hockey tot boksen en van korfbal tot handbal. Bij de bijeenkomst waren vertegenwoordigers van sportverenigingen in Steenwijkerland, die bezig zijn met het oprichten van een seniorenafdeling. Frans van der Velden van Walking Football Steenwijk vertelde over de succesvolle eerste drie jaren van de club die te gast is bij vv Steenwijk. Wethouder Bram Harmsma overhandigde tijdens deze bijeenkomst nog een cheque van 5.000 euro namens de gemeente Steenwijkerland aan OldStars.

Sportman: Jeffrey Buis (tweede van rechts)
Sporter met een beperking: Patrick Hoogendijk (links) uit Steenwijk en Lu Nijk
Plussporter: Jan Nijmeijer (links) uit Oldemarkt
Sportvrijwilliger Wilco Boltjes (links) VENO
Sporttalent: Chris van der Walle uit Steenwijkerwold (midden)
Presentator Jan Mulder (links) en Floris Jan Bovelander
Natascha van Dalen en Wolter de Lange winnen de Rein Gaal Bokaal
Sportambassadeur Kees Groen
Sportploeg: Wilko Vroege (links), aanvoerder sv Steenwijkwold
Openingsact Dansstudio HIER!
Deejay Nelson
Samenwerking Volwassenenfonds Sport en Cultuur ondertekend
Grande finale
Afbeelding