René Kremers in zijn voedselbos
René Kremers in zijn voedselbos Foto: Aangeleverd

Lezing over voedselbos Blesdijke in Infopunt Duurzaam Doen

Steenwijk

STEENWIJK - René Kremers is een ‘voedselbosboer’ en hij geeft op 25 februari in het Infopunt Duurzaam Doen in Steenwijk een lezing over zijn voedselbos. Hij is bezig om van een kaal en dood naaldbos in Blesdijke een voedselbos te maken. De lezing begint om 15.30 uur en is gratis toegankelijk.

René Kremers is opgegroeid op het melkveebedrijf van zijn ouders in Twente. Zelf heeft hij een bedrijf dat producten en diensten verleent aan melkveehouders in de Oekraïne. “Ik kreeg de kans om een stuk grond te kopen van een akkerbouwer. Daar zat een stuk van bijna een hectare bij waar ooit dennen waren geplant maar die nooit onderhouden waren. Het was er een dooie boel, met totaal geen biodiversiteit,” vertelt hij. 

Boeren met de natuur mee
Voor Kremers de kans om hier een voedselbos te realiseren. “Ik vind dat een erg gaaf concept. Een voedselbos gaat uit van boeren met de natuur mee. Ik bewerk de grond niet, gebruik geen pesticiden of kunstmest. Ik laat schimmels en bacteriën het werk doen. Op een natuurlijke manier probeer ik de bodem te verbeteren.” Zijn missie is om een gezond, biodivers en natuurinclusief landschap te maken van dit naaldbos.

Oogsten
Het streven is ook dat het voedselbos een zelfvoorzienend systeem wordt. Dat er allerlei soorten fruit, noten, zaden en groenten kunnen worden geoogst. Maar ook nuttige producten zoals hout, medicinale kruiden en zaai- en plantgoed. “Dat is nog een hele uitdaging. Ons eetpatroon moet veranderen, we moeten minder vlees eten en seizoensgebonden producten eten. Wist je dat je van zevenblad of bladeren van de lindeboom een prima stamppot kunt maken?”

Kremers werkt samen met Jan Smink, topkok uit Wolvega, die in het voedselbos producten gaat telen en verwerken in zijn gerechten.

Het Infopunt Duurzaam Doen bevindt zich aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk.