Vervolg voorpagina


Stichting KiDiNo

Zelf wonen Goos en Yolanda sinds januari in De Bult. Daarvoor woonden ze in Wapenveld. In De Bult bezitten ze een ruime woning met twee hectare grond, waar ze allerlei dieren houden, zoals pony's, alpaca's, geiten, emoes, honden, kippen en een pauw. Binnenkort komen daar nog drie damherten bij. Hun liefde voor mensen én dieren blijkt verder uit het feit dat ze de Stichting KiDiNo hebben opgericht. Dat is een afkorting van Stichting Kind en Dier in Nood. Zij stellen de fraaie recreatiewoning ter beschikking aan de Stichting. Eerst hebben ze nog overwogen om vluchtelingen in hun eigen woning op te vangen, maar zagen daar toch van af. "Dat geeft misschien problemen, want dan zit je teveel op elkaars neus. Hier op De Eese heeft het gezin alle privacy en er zijn hier volop activiteiten waar de kinderen aan mee kunnen doen,” zegt Goos. Hij benadrukt dat zij met de eigenaar van De Eese, Henk van den Berg, hebben afgesproken dat de opvang van de vluchtelingen tijdelijk zal zijn. "De overheid geeft de Oekraïense vluchtelingen een aparte status, waardoor ze drie maanden mogen blijven,” legt Goos uit. "Henk van den Berg vindt het een mooi initiatief en werkt graag mee. Hij rekent ons het eerste jaar geen parkkosten en we konden de inboedel voor de helft van de prijs overnemen.”

Wie helpt Goos en Yolanda?

Goos en Yolanda kunnen nog steeds hulp gebruiken van particulieren en ondernemers uit de regio. De gemeente Steenwijkerland heeft ook al haar hulp toegezegd. Zij is bezig met het samenstellen van een crisisteam voor Oekraïense vluchtelingen die naar Steenwijkerland komen. Naast materiële hulp, zijn ook financiële bijdragen welkom bij de stichting KiDiNo. Van het geld dat hier binnenkomt, wil het echtpaar nog een aantal recreatiewoningen huren om meer Oekraïense vluchtelingen op te kunnen vangen.  

Iedereen die hulp wil aanbieden, kan Goos bellen via: 06-52891436 of Yolanda via: 06-54693747.

De Geboorte van Nederland


Het jaar 1572 is het begin van de ‘geboorte van Nederland' én een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog (1568 - 1648). Het was een heftige strijd: oorlog en deels ook burgeroorlog. Elke stad in de Nederlanden speelde hierin zijn eigen rol en heeft zijn eigen herinneringen. Sommigen bleven de landsheer, koning Filips II van Spanje, trouw. Anderen namen deel aan een opstand onder leiding van Willem van Oranje. Uit eigen beweging of noodgedwongen. Dit jaar, 450 jaar later, zijn veel Nederlandse gemeenten lid van het Samenwerkingsverband 1572. Zowel plaatsen die deelnamen aan de Opstand als plaatsen die dat niet, of pas later, deden. 24 maart is de officiële start van dit herdenkingsjaar in Brielle. Burgemeester Rob Bats zal hier namens de gemeente Steenwijkerland bij aanwezig zijn. Het lokale programma in de gemeente Steenwijkerland krijgt ook steeds meer vorm. Er worden wandelingen en een fietsroute ontwikkeld. De gidsen in Steenwijk, Vollenhove en Blokzijl bereiden stadswandelingen voor rondom dit thema. Om een beeld te krijgen van de situatie in Steenwijkerland in die periode raadt de gemeente op www.stadvollenhove.nl de duidelijke uiteenzetting van Henk van Heerde te lezen. Zodra het lokale programma definitief is zal hierover gecommuniceerd worden. Bron: Nieuwsbrief Kunst en Cultuur.