Let op je rijgedrag! Het kan je geld besparen

Deze regelmatige rubriek wordt gevuld door medewerkers en voorlichters van het Infopunt Duurzaam Doen uit Steenwijk. Elke week geven zij een tip waarmee we Steenwijkerland een stukje groener kunnen maken.

Brandstof is heel erg duur geworden en je bent er dus fors meer geld aan kwijt. Hoeveel benzine of diesel je gebruikt, hangt ook af van hoe je met je auto omgaat. Hier een aantal tips om je verbruik te verminderen. Je rijgedrag kan een rol spelen.

Combineer meerdere kleine ritten op verschillende dagen tot één grote rit. Een auto heeft ongeveer een kwartier nodig om op bedrijfstemperatuur te komen en dan is die het zuinigst. Elke dag een klein ritje is duur, want de motor blijft koud. Het verbruik is ongeveer het dubbele dan wanneer de motor op temperatuur is. Rij langzaam. Als je 100 rijdt in plaats van 130, dan scheelt dat zo'n 14 procent aan brandstof. En 80 is nog zuiniger. Op de snelweg kun je overwegen om, wel op veilige afstand, te rijden. Gebruik zoveel mogelijk cruisecontrol. Heb je geen cruisecontrol, rij dan zoveel mogelijk met een constante snelheid, want dan verbruik je minder dan wanneer je steeds wat harder en weer zachter gaat. Rij anticiperend, waarbij je de auto zoveel mogelijk laat uitrollen en zo min mogelijk hoeft te remmen. Schakel zo vroeg mogelijk, bij zo'n 2.000 toeren, naar een hogere versnelling. Volg daarvoor de schakelindicator, als je die hebt.

Wil je meer tips of adviezen over hoe je energie kunt besparen of je huis energiezuiniger kunt maken? Kom dan langs in het Infopunt Duurzaam Doen, Kerkstraat 4 in Steenwijk. Onze voorlichters helpen je graag verder. Kijk voor de openingstijden en meer informatie op: www.duurzaamsteenwijkerland.nl