Afbeelding
Flyer

Week Digitaal Veilig IJsselland; digitaal veilig zijn en blijven

Algemeen

IJSSELLAND - Van 11 tot en met 15 april 2022 wordt regionaal aandacht besteed aan digitale veiligheid. Dat gebeurt tijdens de ‘Week Digitaal Veilig IJsselland’ die in het teken staat van bewustwording en weerbaarheid tegen digitale criminaliteit. De politie en gemeenten komen tijdens de Week Digitaal Veilig IJsselland naar inwoners toe. Met een truck vol informatie, tips en trucs om digitaal veilig te zijn en blijven. Op 14 april staat de truck in Vollenhove.

De samenleving digitaliseert steeds verder. Dat brengt met zich mee dat criminelen steeds vaker digitaal slachtoffers maken. Iedereen kan slachtoffer worden. Regionaal portefeuillehouder Rob Bats: “Cybercrime kan grote gevolgen hebben. Het kan je bijvoorbeeld veel geld kosten als cybercriminelen illegaal je computer binnendringen en proberen je geld afhandig te maken. Daarom vinden we het als veiligheidspartners belangrijk om cybercrime aan te pakken. Daar hoort ook bij dat we de risico’s van digitale criminaliteit onder de aandacht blijven brengen van inwoners en ondernemers. Want preventie en bewustwording dragen zeker bij aan het voorkomen van deze misdrijven. Daar gaan we tijdens deze regionale week van de digitale veiligheid nog eens extra de aandacht voor vragen. Ook roepen we op om altijd aangifte te doen als je slachtoffer van cybercrime bent geworden.”

De cijfers
De dalende lijn van de traditionele criminaliteit zoals woninginbraken, diefstallen, overvallen of straatroof zette het afgelopen jaar door, mede omdat er meer thuis werd geleefd, gewinkeld en gewerkt door de coronamaatregelen. Ten opzichte van 2020 is in 2021 regionaal een lichte daling te zien van betaalverzoekfraude, (bank)phishing en bankhelpdeskfraude. Daarentegen zien we met 73% een forse stijging van onder andere ransomware en hacken.

Het cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland pakt digitale criminaliteit op verschillende fronten aan. Daders worden opgespoord en door het OM vervolgd. Maar dat alleen is niet voldoende om digitale criminaliteit te stoppen. Daarom wordt er ook geïnvesteerd in het verstoren en voorkomen van digitale criminaliteit met onder andere preventiecampagnes, zoals de week Digitaal Veilig IJsselland.

Eenvoudig voorkomen
Door een paar simpele acties kun je veel ellende voorkomen. Hoe herken je bijvoorbeeld een phishing mail? Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt? En hoe kun je je als ondernemer beschermen tegen online criminelen? In het Mobile Media Lab van de politie kunnen inwoners meedoen aan een quiz en vragen stellen. Deze grote vrachtwagen staat tijdens de Week Digitaal Veilig IJsselland op acht verschillende plaatsen in de regio. Op donderdag 14 april staat de vrachtwagen bij MFC De burght aan de Godfried van Rhenenlaan 2 in Vollenhove.