Keurmerken in het kort

Deze rubriek wordt gevuld door medewerkers en voorlichters van het Infopunt Duurzaam Doen uit Steenwijk. Elke week geven zij een tip waarmee we Steenwijkerland een stukje groener kunnen maken.

Het is je vast ook al opgevallen: er zijn diverse keurmerken, ruim tweehonderd. Voedselkeurmerken en logo’s die claimen dat het product goed is voor mens, dier en milieu. Het moet je helpen om een duurzaam product te kopen. Wat is een keurmerk nu eigenlijk? Een goed keurmerk komt van een onafhankelijke partij en stelt duidelijke eisen die strenger zijn dan het wettelijk minimum. Iedereen die aan de eisen voldoet, kan het keurmerk aanvragen. Het keurmerk wordt goed gecontroleerd. Een bedrijfslogo is van de leverancier zelf. Hoe meer mensen een product met een bepaald keurmerk kopen, hoe meer invloed het heeft. Ze hebben ook een voorbeeldfunctie: je wordt kritischer over producten zonder keurmerk. Misschien dat de producenten van die producten ook iets gaan doen aan duurzaamheid.

Check het plaatje

Wil je weten hoe betrouwbaar een keurmerk is? Kijk voor een check op keurmerkenwijzer.nl van Milieu Centraal. Die geeft informatie over zo'n 300 keurmerken en logo's die iets zeggen over milieu, dieren en/of mens. Je kunt een categorie kiezen als vlees, zuivel en schoonmaakmiddelen.
Milieu Centraal beoordeelt op basis van de informatie die beeldmerken op hun website publiceren hoe streng de eisen van de keurmerken en logo's zijn. Ook wordt meegewogen hoe de controle op het voldoen aan de eisen geregeld is.

www.duurzaamsteenwijkerland.nl