Roeli en Wim Schaart in de tuin van hun woning in Zwartsluis
Roeli en Wim Schaart in de tuin van hun woning in Zwartsluis Foto: Hilda Knol

Wim en Roeli met pensioen: 'Met pijn in het hart sluiten we Warenhuis Kuinre'

KUINRE - Met pijn in het hart hebben Wim en Roeli Schaart afgelopen zaterdag Warenhuis Kuinre gesloten. Beiden hebben de pensioengerechtigden leeftijd bereikt en willen het wat rustiger aan gaan doen. 

Door Hilda Knol

"Mijn schoonvader zei altijd: 'We hebben een winkel van Sinkel, van wekkers tot muizenvallen'," antwoordt Wim op de vraag hoe hij hun winkel zou typeren. Roeli knikt instemmend: "We hadden speelgoed, huishoudelijke artikelen, klompen, parfumerie, drogisterijartikelen, gereedschap, dierbenodigdheden, kleinvak en reparatie van horloges en sieraden," somt ze op. "En een OV-oplaadpunt en een servicepunt van PostNL," vult ze aan. Ze herinnert zich nog dat ze met haar ouders naar Kuinre verhuisde. Haar vader was boekhouder en in het bezit van een stencilmachine. Dat gaf zoveel aanloop, dat Roeli's moeder haar man op een gegeven moment attendeerde op een pand in Kuinre dat te koop stond. Dat was een prima plek voor de familie Van Dijk om een drukkerij annex warenhuis te starten.

In 1980 nemen Wim en Roeli Warenhuis Kuinre over van hun (schoon)ouders. Vanuit hun woonplaats Zwartsluis pendelen ze dagelijks via de polder naar Kuinre. "Daarvoor werkte ik op de loodadministratie, dus voor mij was het wel even wennen om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan," vertelt Wim. Spijt heeft hij daar nooit van gehad. "Het personeel dat we hebben overgenomen, heeft ons er in het begin door heen gesleept," klinkt het dankbaar. Daarmee bedoelt het echtpaar Betty, Martie, Rommy en Thea. Als in 2008 de omzet door de financiële crises daalt, besluiten Wim en Roeli de zaak met z'n tweeën te gaan runnen. 

Dorp levend houden

Met lede ogen ziet het echtpaar in de loop der jaren steeds meer ondernemers vertrekken uit het dorp. "Telkens als er een winkel stopte, namen wij een deel van het assortiment over," zegt Roeli. Dus toen de schilderswinkel dichtging, kon je kwasten bij Warenhuis Kuinre aanschaffen. En na het vertrek van de fietsenmaker vond je hier voortaan bandenplakspullen. "Zo hebben we geprobeerd om het dorp levend te houden," aldus Roeli. 

Vooral oudere klanten en toeristen waarderen de aanwezigheid van Warenhuis Kuinre. Wim: "Onze winkel had aantrekkingskracht vanwege het grote assortiment en de gezelligheid," zegt Wim. Volgens Roeli zeiden klanten wel eens: "Als ze het daar niet hebben, dan vind je het nergens." Ze herinnert zich ook nog dat een toerist eens zei: "Hier voelen wij ons geen nummer, want jij kijkt ook nog aan en luistert naar ons." Het overkomt Wim en Roeli daarom regelmatig dat klanten lief en leed met hen delen. "Soms voelde ik me net een maatschappelijk werker," zegt Wim lachend. Juist die sociale contacten maakten het werk in de winkel zo leuk volgens het echtpaar. Ze zagen in de loop der jaren wel het koopgedrag van hun klanten veranderen. "Vooral jongeren willen iets meteen hebben en bestellen dat op internet."
Omdat de twee kinderen van Wim en Roeli hen niet willen opvolgen, hebben zij het pand te koop gezet. De drukkerij houdt Wim nog wel aan, die heeft hij verhuisd naar Zwartsluis. Zo blijft hij nog verenigingsbladen, facturen voor bedrijven en de dorpskrant van Kuinre drukken. Ook de website houdt hij nog aan. Het stoppen met de winkel levert Wim en Roeli in ieder geval wel een hoop vrije tijd op, die ze willen vullen met fietsen, wandelen, vissen en bezoekjes aan (klein)kinderen.

Afscheidsreceptie

Op 6 mei geven Wim en Roeli nog een afscheidsreceptie in dorpshuis De Botter aan de Burchtstraat 3. Welkom tussen 15.00 en 18.00 uur.