Inwoners leveren 153 kilo bestrijdingsmiddelen in

HAVELTE - Inwoners van de gemeente Westerveld konden onlangs gratis hun chemische bestrijdingsmiddelen inleveren bij het afvalbrengstation in Havelte. In ruil hiervoor kregen ze een waardebon van 5 euro, te besteden bij één van de vier deelnemende lokale ondernemers.

In totaal is er maar liefst 153 kilo aan particuliere chemische bestrijdingsmiddelen ingeleverd. Het waren vooral middelen om onkruid op tegels of in de moestuin tegen te gaan, maar ook bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte als muizen, ratten, mieren en slakken.
Wethouder Henk Doeven leverde zelf ook oude bestrijdingsmiddelen in. "Tegenwoordig is er veel meer bekend over de effecten van deze middelen op natuur en waterkwaliteit. Daarom zijn regels aangescherpt en zijn er betere, milieuvriendelijkere alternatieven verkrijgbaar. Dan is het natuurlijk wel zaak om de oude middelen op de juiste manier af te voeren en dat kan bij het afvalbrengstation.”
Het doel van de inzamelochtend was het bewustzijn te vergroten dat ook particulier gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen bijdraagt aan een negatief effect op natuur en de waterkwaliteit. Klein chemisch afval kan altijd worden ingeleverd bij het afvalbrengstation.