De herdenking wordt jaarlijks gehouden op 15 augustus.
De herdenking wordt jaarlijks gehouden op 15 augustus. Foto: aangeleverd

Herdenking in het Slingerbos op 15 augustus

Algemeen

STEENWIJK - Elk jaar wordt in Steenwijk bij het gedenkteken op het Indisch Herinneringsveld op 15 augustus een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Ook dit jaar zal op deze locatie in het Slingerbos de plechtigheid plaatsvinden, waar drie sprekers het woord zullen voeren.

Burgemeester Rob Bats zal zijn traditionele toespraak houden, waarna sprekers van de oorlogsgeneratie en van de generatie daarna, een voordracht zullen houden. Ds. Lameris uit Sint Jansklooster zal vertellen over zijn jonge jeugdervaringen in de oorlog en over zijn familiegeschiedenis voor, tijdens en na hun Indië tijd. Titia Boomer, woonachtig in Vollenhove, is een dochter van ouders, die de verschrikkingen van de Japanse bezetting en van de bersiapperiode daarna hebben meegemaakt. Wat dat voor de kinderen heeft betekend zal ze in haar voordracht duidelijk maken.

Aan de krans- en bloemenlegging nemen deel de burgemeester namens het Gemeentebestuur, kolonel Klein Schaarsberg namens de Commandant 43e Mechanische Brigade KL, het Comité Voor Alle Gevallenen in ZO Azië en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 Steenwijk. Onder leiding van Lucie de Lange zal het gelegenheidskoor tussen de verschillende onderdelen van de plechtigheid hun muzikale bijdrage ten gehore brengen. De Nationale Reserve zal evenals vorige jaren de erewacht vormen en betrokken zijn bij de vlagceremonie, evenals de hoornblazer Kees Mulder.

Na de plechtigheid is er gelegenheid om elkaar en de sprekers te ontmoeten in het restaurant van sportcomplex de Waterwijck, waar koffie en thee met spekkoek wordt geserveerd. De herdenking begint om 12.00 uur en vindt plaats in het Slingerbos, bij het gedenkteken op het Indisch Herinneringsveld. Ingang bij de parkeerplaats van de Waterwijck aan de Gagelsweg, nabij de spoorwegovergang. Belangstellenden zijn van harte welkom om aan de herdenking deel te nemen. Neem voor meer informatie contact op via 0521-514550 of 15aug45steenwijk@gmail.com

15 augustus

Op 15 augustus worden jaarlijks de gevallenen van de oorlog in Nederlands Indië herdacht. De Japanse capitulatie op die datum in 1945 betekende het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog en van de Japanse bezetting, die 3,5 jaar had geduurd. Vele slachtoffers vielen tijdens het schrikbewind van de bezetter, als gevolg van gevechtshandelingen, in burger- en krijgsgevangenenkampen, maar ook onder de zogenaamde buitenkampers. Ook de inheemse bevolking had zwaar te lijden gedurende de bezettingstijd.