Afbeelding
Foto: Compact Media

Hooibalen worden telkens weer in brand gestoken bij de op- en afrit A32 bij Steenwijk-Zuid

Algemeen

STEENWIJK - Hooibalen zijn gebruikt om de oprit van de A32 bij Steenwijk-Zuid bij de Ruiterweg in Havelterberg gedeeltelijk te blokkeren. De hooibalen werden telkens weer in brand gestoken.

Zaterdagnacht werd de brandweer voor de derde keer gealarmeerd voor een hooibaal die in brand stond. Er is namelijk geen derde partij te vinden die de hooibalen wil afvoeren. De politie had voor aankomst van de brandweer van Havelte de brand al zoveel mogelijk proberen te blussen met twee brandblussers. De brandweer heeft uiteindelijk het vuur gedoofd.
Afgelopen woensdag 29 juni werd er middels een ludieke actie op de vluchtheuvel van de op- en afrit van de A32 een hooibaal geplaatst met daarop een boos gezicht. Deze hooibaal werd op donderdag 14 juli in brand gestoken. Het korps van Havelte kwam toen om het vuur te doven. Een dag later werd het brandweerkorps van Steenwijk voor dezelfde hooibaal gealarmeerd, die was toen weer in brand gestoken.

Dezelfde hooibaal wordt telkens in brand gestoken

Beveiliging 

Tijdens een nieuw boerenprotest op woensdag 27 juli zijn op meerdere plekken opritten van snelwegen gedeeltelijk of geheel geblokkeerd waarbij hooibalen, grond of ander afval werd gedeponeerd. Zo ook bij de oprit van de A32 aan de Ruiterweg in Havelterberg. Gezien de kans op een mogelijk gevaarlijke situatie in de nacht van woensdag 27 op donderdag 28 juli heeft de politie de locatie tijdelijk beveiligd, totdat er een aannemer was die met behulp van pionnen en bebording de situatie zichtbaar had gemaakt.

Geen aannemer

De hulpverleningsinstanties hebben in alle gevallen het verzoek neergelegd om de hooibalen te laten afvoeren, zo ook in de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 juli. Rijkswaterstaat heeft geprobeerd een aannemer in te schakelen, maar die wilde de boel niet opruimen, waardoor de situatie en de overlast blijft voortbestaan.

Boerenprotest

In Nederland protesteren boeren tegen het voorgenomen stikstofbeleid van de overheid. De plannen van de regering zouden er op neer komen dat veel boerenbedrijven tot een eind komen. Omgekeerde vlaggen aan huizen, boerderijen en bijvoorbeeld langs de weg, boerenzakdoeken aan trekkers en auto’s en hooibalen met boze gezichten erop langs de weg zijn onderdeel van die protesten. Maar er worden ook snelwegen geblokkeerd en eerder zijn distributiecentra van supermarkten geblokkeerd met behulp van trekkers.