Henny en Klaas Weijdema.
Henny en Klaas Weijdema. Foto: Jannes Mulder

Klaas Weijdema wint Weert

Algemeen

STEENWIJK - Dit weekend was het druk in duivensport land met diverse vluchten, met als hoofdmoot de jonge duivenvlucht vanuit Weert waar ruim 16.000 duiven aan het vertrek stonden. Klaas Weijdema wist de overwinning te pakken met zijn 468. Een prachtige zege voor de man die zijn hele leven al duiven heeft en voor veel mensen een bekende is. Jarenlang bevoorraadde hij vanuit zijn duivenvoerwinkel in de Onnastraat de duivenmelkers uit Steenwijk en omgeving. Zelfs na sluitingstijd stond hij paraat. Klaas, inmiddels over de 80, dankt deze zege ook zeker aan zijn vrouw Henny. Zij ondersteunt hem waar het maar nodig is.

Het zilver en brons was voor Peter Bruinenberg net als stek 4, Herman Gaal 5-6, Gebroeders Kruisweg goed voor 7-9. Gebroeders Homma na hun herstart op 8, terwijl Fred Luchtmeyer de top 10 vol maakt. 

Naast de jonge duiven stond er ook een klassieker in de duivensport op het programma: vanuit Bergerac een vlucht van ruim 980 km, die door velen wordt gezien als de wedstrijd in de marathon. John en Gerard Limburg pakten hier de zege, tevens 8 in de afdeling. Een puike prestatie voor de mannen uit Zuidveen met ook 3 en 4, Herman Brinkman het zilver en een heel mooi debuut voor Johan Vreeling uit Steenwijkerwold die een 5e plaats pakte.

Helmsted

Een vreemde eend in de bijt was de vlucht vanuit het Duitse Helmsted. Waar normaal de duiven van zuid naar noord vliegen, kwamen ze nu vanuit het oosten. Cees Hoomoedt uit Willemsoord tikte hier als eerste aan.