Speaker Jannes Mulder zal de renners aan het publiek voorstellen.
Speaker Jannes Mulder zal de renners aan het publiek voorstellen. Foto: George Huisman

Liefhebbers halen hart op tijdens Spektakel van Steenwijk

Algemeen

STEENWIJK - Sportliefhebbers kunnen dinsdag 2 augustus hun hart weer ophalen tijdens het Spektakel van Steenwijk. De 53ste editie geeft een gevarieerd programma, met als afsluiting de start van de het profcriterium. Voorzitter Roelof Groen is zeer tevreden over de invulling van de dag. “Voor het profcriterium zijn we natuurlijk gebonden aan een budget. Wij kunnen niet zoals sommige anderen een tourwinnaar naar Steenwijk halen. Maar als je ons deelnemersveld ziet, mogen we zeer tevreden zijn.” 

Met Taco van der Hoorn en etappewinnaar Fabio Jacobsen wist de organisatie toch twee renners uit de afgelopen Tour de France te strikken. “Maar ook Pascal Eenkhoorn uit Genemuiden staat op ons lijstje”, vult Roelof Groen aan. “We hebben een mooi deelnemersveld.” Niet alleen over het profspektakel is Groen enthousiast. “Met de dikke bandenwedstrijd en handbikerace hebben we een prachtige invulling van de dag. Voor de handbikerace komt de meervoudig Paralympisch kampioen Jetze Plat naar Steenwijk.”

Handbikerace

Oud-wielrenner Rob Harmeling, in 1992 winnaar van het spektakel van Steenwijk, organiseerde een tour langs een groot aantal revalidatiecentrums. “Meine Seinen en ik deden mee aan de rit van Zwolle naar Enschede”, geeft Groen aan. “Daarbij kwamen we in contact met een aantal mensen in een handbike. Het is topsport: ze gaan in de rolstoel net zo hard als wij op de fiets We werden enthousiast en vroegen ons af of er we er tijdens het Spektakel meer aandacht voor konden genereren. Zo is het balletje gaan rollen. Het gevolg van de leuke ontmoeting is dat er om 17.00 uur een handbikerace op het programma staat. Rob Harmeling geeft het startschot.”

Meine Seinen is blij dat ze de stap hebben gezet om de handbikerace op het programma te zetten. “We hebben een deelnemersveld van ongeveer twintig handbikers, waarbij enkele toppers. Zo kan ook het publiek in Steenwijk kennis maken met deze sport. Want het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor deze sport.” 

Dikke bandenwedstrijd

Voorafgaand aan de handbikerace zal er een dikke bandenwedstrijd zijn, waarvoor zich inmiddels een groot aantal deelnemers hebben opgegeven. “Ruim 50 begreep ik. Daardoor starten we ook in vier categorieën”, aldus Roelof Groen. “Tegenwoordig hoor je veel over gezondheid, beweging en jeugd. Als wij daar een steentje aan bij kunnen dragen, zullen we dat zeker niet laten. Met de dikke bandenwedstrijd, die om 15.45 uur van start gaat, plus de handbikerace is er een leuk en gevarieerd programma. Want om 18.00 uur zal de reclamekaravaan van start gaan, waarna om 19.15 uur het Spektakel van Steenwijk begint. 

Historie

Wie de erelijst van het spektakel door neemt weet dat het de organisatie gelukt is om alle grote Nederlandse namen naar Steenwijk te halen. Jan Raas, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper en Gerrie Knetemann kwamen als eerste over de meet. Maar ook Bauke Mollema (2015) en Tom Dumoulin (2017) stonden op het hoogste treetje van het ereschavot. Dylan Groenewegen was in 2019 de laatste die de bloemen kreeg uitgereikt. Maar niet alleen Nederlandse namen prijken op de imposante lijst van Spektakel winnaars. Ook onder andere Francesco Moser en Alessandro Petacchi wisten te winnen onder de Steenwijker Toren.