Grote spinnende watertor, opvliegend.
Grote spinnende watertor, opvliegend. Foto: Philip Friskorn

Grote spinnende watertor, zomaar langs de Hoogeweg

Op mijn vrijwel dagelijkse expedities in mijn achtertuin De Weerribben is 365 dagen per jaar van alles te ontdekken. Vrijwel iedere dag kom je met een mooie waarneming thuis en als je geluk hebt is dit ook nog eens met de camera vastgelegd. 

door Philip Friskorn

Op 4 augustus 2021 was er weer zo’n geweldig moment. Eigenlijk was ik bezig met het fotograferen van de vele libellensoorten toen mijn oog viel op een rietblad met daarop een uitzonderlijk grote tor. Het was een bijna 5 centimeter groot dier en wat hij of zij op het rietblad deed was mij niet duidelijk. Na een aantal opnames gingen de grote schilden omhoog en kwamen de vleugels tevoorschijn, die spreiden zich uit en brommend vloog de schoonheid naar het water langs de Hoogeweg om zich onder te dompelen in het stilstaande water vol waterplanten. Dat is het biotoop waar ze zich bevinden. Blij met een gelukte opname van de tor die de vleugels opende ging ik terug naar huis en blij dat ik dat nu met velen kan delen. 

Nestkamertje

De Grote spinnende watertor (Hydrophilus piceus) komt voor in vrijwel heel noordwestelijk en centraal Europa en delen van Azië. Ondanks de grote verspreiding gaan ze in aantallen toch achteruit. Het woord ‘spinnende’ in de naam komt door het feit dat de eieren worden gelegd in een door het vrouwtje gesponnen waterdicht nestkamertje onder water. De larven van de Grote spinnende watertor voeden zich met alles wat ze voor de bek komt, tot zelfs kleine kikkers. De volwassen kevers zijn vegetarisch. Tot zover weer een mooi natuurmoment in de Weerribben.

Grote spinnende watertor op het schild gezien