Zo kan het ook in de Storrenhoeve in Steenwijk
Zo kan het ook in de Storrenhoeve in Steenwijk Foto: Hilda Knol

Bericht van een buurtbemiddelaar: ‘Beter een goede buur’

Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - Dit bericht is van een buurtbemiddelaar van Buurtbemiddeling Sociaal Werk De Kop 

Beter een goede buur dan… een verre vriend? Dat komt u bekend voor? En deze dan: ‘Ik moet verre vrienden niet dienen ten koste van naaste buren’ ? Van Mathama Gandhi, India. Hij kon het weten. Het is een universeel gegeven, zo blijkt: ‘De naaste buur is belangrijker dan zijn eigen ouders’ (spreuk uit Mongolië). Het oernederlandse nabuurschap is dus niet zo uniek als we denken. ‘Niemand is zo rijk dat ie buiten zijn buren kan,’ doet in Hongarije opgeld. Maar er zijn grenzen. ‘Houd van je buren, maar neem de schutting niet weg!’ is in China een waar woord. In Turkije wordt deze speciale band tussen buren ‘mahalle arkadasi’ genoemd en buitenspelen van kinderen en jeugd, hoe rumoerig ook, kan worden aangemoedigd om deze banden tussen buren verder aan te halen.

Buurtbemiddeling

Als het wat minder gaat tussen buren zijn de wijsheden ook niet van de lucht: ‘Vul je huis liever met stenen dan met buren!’ (Midden-Oosten). En deze dan: ‘Al is de hoest van de buurman niet besmettelijk, het berooft je toch van je nachtrust.’ (Nigeria) De een z’n vrijheid is de ander z’n ergernis, zeg maar.

Allemaal gezegden die gemeen hebben, dat de nagelegen buur een belangrijk sociaal element is in ons woonplezier, waar je ook op deze aarde bent. Maar het kan zijn dat het contact met uw buur gewoon niet lekker loopt. Irritaties over overhangende takken, geluidsoverlast of de auto die altijd net voor jouw huis staat. Wil je daar wat aan doen en je buur uitnodigen het woonplezier voor beiden te herstellen?

Dan biedt Sociaal Werk De Kop buurtbemiddeling aan. Buurtbemiddeling is vrijwillig en gratis. Het kost niets… behalve de moeite van beide partijen het met elkaar op te willen lossen! Samen lossen we het op want: ‘Een goede buur is goud waard!’ Meer weten over hoe buurtbemiddeling werkt? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met coördinator Kristy van Oosterhout via buurtbemiddeling@sociaalwerkdekop.nl. Telefonische bereikbaarheid op werkdagen via 0521-745080.

Nationale Burendag

NB. Bakje koffie doen, bij jou of bij mij? Nationale Burendag op 24 september 2022. Buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt, aldus initiatiefnemers van Burendag Douwe Egberts en het Oranje Fonds. www.burendag.nl.

Door Ferrarius