Afbeelding
Foto: Michael W.

Verhuurder loods Steenwijk ‘wist niets van kwekerij met 1200 hennepplanten’

Steenwijkerland

ZWOLLE (JPZ) – Vier verdachten stonden maandag terecht op verdenking van betrokkenheid bij twee professioneel ogende hennepkwekerijen in Steenwijk en Ruinerwold. ,,Ik wist niets van die kwekerij,” zei de verhuurder van de loods in Steenwijk maandag tegen de rechters.

De politie werd anoniem getipt over een kwekerij in een loods in Ruinerwold in 2020. Deze kwekerij bleek echter al te zijn opgeruimd. Na het tappen van de telefoons van de verdachten kwam de politie op het spoor van nog een kwekerij: in een loods op bedrijventerrein Groot Verlaat in Steenwijk. In april 2020 deed de politie een inval. De verhuurder bracht de agenten waar ze wilden zijn: in ‘unit E’. Daar werd, achter een verborgen deur, een kwekerij ontdekt met de capaciteit van 1.200 planten. De verhuurder, die in Tuk woont, wist niets van die kwekerij, zei hij de rechters. Het Openbaar Ministerie meent dat tegen hem onvoldoende bewijs ligt en vroeg om vrijspraak.

Dat ligt anders voor de drie overige verdachten. De 41-jarige verdachte FH., al eerder veroordeeld voor hennepteelt, zou bij beide kwekerijen betrokken zijn. Zijn inmiddels ex-vriendin CN zou de kwekerij in Ruinerwold opgeruimd hebben. Zwager AL (59) zou samen met de verhuurder van de loods in Ruinerwold – een zekere M – en F de kwekerij bestierd hebben. De winst werd door de drie heren gedeeld. Althans, zo was kennelijk de afspraak. Maar het boterde bepaald niet tussen het drietal. F en A vermoedden dat M achter een inbraak zat in de kwekerij in Ruinerwold waarbij een hele oogst verloren ging. Michel stond echter maandag niet terecht: hij accepteerde een boete van 60.000 euro (zijn vermeende criminele winst) en een taakstraf. ,,Belachelijk, hij komt hier mee weg,” zei F hierover.

Tegen FH eisten de twee officieren van justitie een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar. Tegen AL werd eenzelfde taakstraf en 4 maanden cel voorwaardelijk geëist. CN moet worden vrijgesproken van de hennepteelt omdat haar betrokkenheid niet bewezen is. Wel moet ze wat het OM betreft een boete van 1000 euro betalen voor bezit van onder meer een stroomstootwapen.

De drie advocaten verzochten grotendeels om vrijspraak. Het vonnis volgt op 3 oktober.