Eén van de acht sloepen met links voorzitter Heins Simons
Eén van de acht sloepen met links voorzitter Heins Simons Foto: Aangeleverd

Ff Varen in Belt-Schutsloot organiseert jaarlijks een sloepentocht voor mensen met kanker

Steenwijkerland

BELT-SCHUTSLOOT - Sinds 2017 organiseren vier inwoners van Belt-Schutsloot jaarlijks een vaartocht voor mensen uit Noord-Nederland die lijden of geleden hebben aan kanker. Dat initiatief noemen zij: ‘Ff varen, weg van alles’. Afgelopen zaterdag 17 september voeren weer acht sloepen uit met aan boord 25 gasten.

Sipke Piest is één van de vier initiatiefnemers van ‘Ff varen’. Hij vertelt dat het vooraf nog wel even spannend was of de tocht door kon gaan, vanwege de slechte weersvoorspellingen. “We zijn om 10.30 uur toch gaan varen, omdat we twee jaar vanwege corona en één keer vanwege het slechte weer niet konden varen.” De bestuursleden van Ff varen kiezen er voor om niet helemaal over de Beulaker naar Dwarsgracht te varen, zoals oorspronkelijk het plan was, maar om op de kleinere wateren in het Wiedengebied te blijven. De stuurlui beginnen de vaartocht met de 25 (ex)kankerpatiënten - die Piest trouwens liever ‘gasten’ of ‘klanten’ noemt - bij Café De Waterlelie aan de Kleine Belterwiede. Onderweg worden zij getrakteerd op een paar buien. “Gelukkig konden we onder een afdakje zitten en had De Waterlelie ons gesponsord met dekens,” vertelt Piest. 

Arembergergracht

De lunch gebruiken de opvarenden in het Dorpshuis van Belt-Schutsloot. Daarna gaat iedereen weer aan boord om nog een rondje te varen in het gebied ten westen van het waterdorp, waaronder over de Arembergergracht. “Een mooi beschut gebied met hoog riet langs de kanten,” aldus Piest. Bij de loswal deelt Snackbar Van de Belt ijsjes uit aan de gasten en bemanning. Aan het eind van de middag arriveert het gezelschap weer bij De Waterlelie. Daar neemt het bestuur afscheid van voorzitter Kees Garnaat en verwelkomt het de nieuwe voorzitter Heins Simons. 

Dag met gouden randje

De gasten reageren na afloop enthousiast. “Wat een geweldige dag!” en “Dit was een dag met een gouden randje,” klinkt het . Een schipper zegt nog: “Ik zag er eerst wel tegenop vanwege de weersvoorspellingen, maar gelukkig viel dat mee. Deze dag had ik niet willen missen, volgend jaar ga ik weer mee.” Hij en de andere schippers stellen hun sloepen gratis beschikbaar. Ook de vier bestuursleden van Ff varen zetten zich belangeloos in. Op de vraag waarom ze dat doen, zegt Piest: “Drie van de vier bestuursleden zijn watersporters en wij allemaal hebben zelf of in onze familie met kanker te maken gehad. Met de sloepentocht willen we graag iets voor anderen betekenen.” Ff varen sloot zich eerst aan bij de landelijke organisatie Vaarkracht, maar is later met eigen sponsoren op een kleinschalige wijze verder gegaan. 

Wie als gast volgend jaar mee wil varen, kan zich nu al opgeven op de site www.belt-schutsloot.net/ff-varen.

Afbeelding
Napraten in De Waterlelie
Start- en eindpunt De Waterlelie