Afbeelding
Foto: Pixabay

Geen plek meer op avond over wolf in Westerveld

Algemeen

DIEVER - De bijeenkomst over de wolf die de gemeente Westerveld en de provincie Drenthe houden op maandag 3 oktober, is helemaal volgeboekt.

De informatieavond in het gemeentehuis in Diever was binnen no time helemaal vol. Nu deze bijeenkomst volgeboekt is, kijken de provincie en de gemeente naar het houden van een tweede bijeenkomst.

De avond gaat over de aanwezigheid van de wolf in Zuidwest Drenthe. “In de samenleving is veel onrust over de aanwezigheid van de wolf”, zegt burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld. “We hebben daarom de provincie Drenthe, als bevoegd gezag voor de wet natuurbescherming, gevraagd om samen met de gemeente een bijeenkomst te organiseren. Hier kunnen onze inwoners hun zorgen uiten en vragen stellen.”

Wolf weren en schade

Naast dat er ruimte is om het gesprek aan te gaan, is er tijdens de bijeenkomst ook aandacht voor de wet natuurbescherming en veiligheid. “Vanuit de bevoegdheden die wij hebben als provincie hebben, gaan we onder andere in op wolfwerende maatregelen en schadeafhandeling”, zegt gedeputeerde Henk Jumelet. 

Naast deze bijeenkomst organiseert de provincie Drenthe in de maand oktober een bijeenkomst voor alle veehouders die het afgelopen jaar schade meldden. De provincie wil leren van de ervaringen en bekijken waar verbeterpunten liggen. De getroffen veehouders worden hiervoor persoonlijk uitgenodigd.

Ook organiseert de Gebiedscommissie Wolf Drenthe in oktober en november drie praktijksessies. Eén gericht op schaapsherders, één voor de beweidingsbedrijven en een sessie voor kleinschalige schapen- en geitenhouders. De wolvencommissie wil in het veld het gesprek aangaan om samen te kijken wat er gedaan kan worden om schade in de toekomst zoveel als mogelijk te voorkomen. De praktijksessies richten zich op praktische preventiemaatregelen, het delen van ervaringen en het toekomstperspectief. De uitnodigingen voor de praktijksessies worden nog verstuurd.