De expositieruimte in Museum Giethoorn 't Olde Maat Uus
De expositieruimte in Museum Giethoorn 't Olde Maat Uus Foto: Alie Scholten

Expositie ‘Dirk Meijer & Dirk Twaalfhoven schilderen Giethoorn’

Cultuur

GIETHOORN - Op vrijdag 28 oktober 2022 wordt de expositie ‘Dirk Meijer & Dirk Twaalfhoven schilderen Giethoorn’ geopend in Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus. 

Dirk Meijer (1890-1975) werd opgeleid als onderwijzer en stond 36 jaar voor de klas aan de Noorderschool te Giethoorn. In zijn vrije tijd was hij een verdienstelijk kunstschilder, schrijver en fotograaf. In het dorp en de prachtige omgeving vond hij onuitputtelijke inspiratie. Hij speelde ook nog toneel, bij rederijkerskamer ‘Bilderdijk’. Meester Meijer zette aandoenlijke schetsjes in de poëziealbums van schoolmeisjes, maakte forse olieverven voor aan de muur en was vaardig in het tekenen met pen en inkt. Hij toonde zich een veelzijdig mens, die bij generaties Gietersen goede herinneringen heeft achtergelaten.

Dirk Twaalfhoven (1896-1990) was schoenmaker in Nieuwkoop. Kunstschilder Abraham Segaar, die zijn artistieke gaven herkende, gaf hem goede raad en liet hem kennis maken met Giethoorn, waar Dirk zijn verdere leven bleef wonen en werken. Hij had het niet breed en moest zijn kunst wel eens in cafés ophangen om wat te kunnen verkopen. Hij schilderde dan soms seriewerk met een zuinige techniek. In andere, meer uitgewerkte doeken liet hij zien dat hij best bedreven was en getalenteerd. Hij had een herkenbare stijl, waarbij zijn punters ogenblikkelijk opvielen. Desondanks werd hij, buiten de adressen in het land waar zijn werk aan de wand hing, nauwelijks bekend.

Opening

Op 28 oktober vindt om 16.00 uur de officiële opening plaats voor genodigden. Deze zal worden verricht door mevrouw Femmy Woltman-Groen. De schilderijen op de expositie zijn deels afkomstig uit de collectie van Museum Giethoorn, aangevuld met werken in bruikleen uit particuliere collecties. De expositie is van 29 oktober 2022 tot en met 31 maart 2023 te bezichtigen in de Hendrik Maatzaal van Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus, Binnenpad 52, Giethoorn. Het museum is gedurende deze periode op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag geopend, uitgezonderd eerste en tweede Kerstdag en Oudejaarsdag.