Willeke Brouwer met haar twee nieuwe boeken
Willeke Brouwer met haar twee nieuwe boeken Foto: Aangeleverd

Willeke Brouwer schrijft kinderboek ‘Silvester en de knallende melkbusbende’

Cultuur

KUINRE - Het is Willeke Brouwer gelukt om plattelandskinderen, die niet van boeken houden, toch aan het lezen te krijgen. Ze schreef ‘Silvester en de knallende melkbusbende’. “Deze kinderen vinden het heel cool om eindelijk eens een boek te lezen over het platteland, want die zijn er maar weinig,” zegt de inwoonster van Kuinre. 

‘Met heel veel rook en ontploffingen’ staat op de cover van het boek te lezen. Brouwer hoopt daarmee kinderen nieuwsgierig te maken naar het boek, dat is verschenen bij uitgever KokBoekencentrum uit Utrecht. “De hoofdpersoon heet Silvester, een jongen van elf jaar, die van de grote stad naar een dorp op het platteland verhuist en daar allerlei avonturen beleeft,” legt de schrijfster uit. Zo krijgt Silvester een vakantiebaantje op een zorgboerderij. Ook ontmoet hij in zijn dorp IJsselbroek een mysterieuze man in een zwarte jas. En dankzij de buurjongens maakt Silvester kennis met carbidschieten. Het kinderboek is het zevende deel van de reeks met Silvester in de hoofdrol. Het eerste deel verscheen in 2016.

Graphic novel

‘Silvester en de knallende melkbusbende’ is een graphic novel. Dat wordt ook wel een striproman of beeldroman genoemd. Het kinderboek staat dus vol met illustraties, die Brouwers trouwens zelf getekend heeft. Zij vertelt dat dit genre heel populair is, zoals bijvoorbeeld de serie ‘Het leven van een loser’ van de Amerikaanse kinderboekenschrijver Jeff Kinney. “Mijn uitgever wilde graag een Nederlandse variant van een graphic novel,” verklaart Brouwer het ontstaan van haar reeks. 

Carbidschieten

Bij het schrijven van de avonturen die Silvester beleeft, kan Brouwer putten uit haar eigen ervaringen. Ook gebruikt ze die van haar kinderen en neefjes in de stad. Voordat zij zes jaar geleden naar Kuinre verhuisde, woonde ze met haar gezin in het dorp ‘s Heerenbroek bij Kampen. “Ik hoefde bijna niets te verzinnen, hier maakten wij mee dat er een kudde koeien in onze tuin stond en we wel eens een kwartier moesten wachten in de auto als de koeien de weg overstaken.” Carbidschieten leerde Brouwer kennen in Kampen, waar ze de kunstacademie bezocht. Daarna was ze lange tijd illustrator en cartoonist. In 2016 begon ze met schrijven. 

Kinderboekenweek

Tijdens de Kinderboekenweek van 5 tot en 16 oktober is Brouwer het hele land doorgetrokken om voor te lezen uit haar nieuwe kinderboek. Ze merkte dat ze kinderen op het platteland niets over carbidschieten, trekkers of koeien hoefde uit te leggen. Stadskinderen daarentegen keken haar bij deze onderwerpen juist vragend aan. Daarmee werd Brouwer zich weer bewust van de actuele kloof tussen stads- en plattelandskinderen. 

Maarten ‘t Hart

Brouwer heeft het ‘Silvester en de knallende melkbusbende’ opgedragen aan Maarten ‘t Hart. Dat is niet de schrijver van ‘Een vlucht regenwulpen’, maar zijn neef en de aanstaande schoonvader van Brouwer. Deze ‘t Hart woont in Rozenburg en is ook schrijver. “Ik mocht een stuk tekst van hem gebruiken in het boek,” vertelt de schrijfster. Ze is alweer bezig met een nieuwe serie kinderboeken. Ook is ze aan de slag gegaan met een filosofisch boek voor volwassenen. In januari 2022 verscheen al ‘Ongelooflijke Bijbelverhalen’, de eerste Bijbel als graphic novel. Eind november dit jaar verschijnt nog het Kerst doeboek voor kinderen. Je kunt Brouwer dus gerust een veelschrijver noemen, in totaal verschenen al 25 kinderboeken van haar hand, waarvan ook enkelen in het Duits zijn vertaald. Het voorlezen op scholen gaat ook gewoon door. In november staan er al weer twee basisscholen in haar agenda.

‘Silvester en de knallende melkbusbende’ is verkrijgbaar bij elke boekhandel en via: www.kokboekencentrum.nl.