Afbeelding
Foto: Pixabay

Filosofisch Café op woensdag 26 oktober gaat over hebzucht

Steenwijk

STEENWIJK - Jeroen Linssen is de tweede gastspreker in een reeks van zes van het Filosofisch Café Steenwijkerland in het seizoen 2022/2023. In het Vestzaktheater van De Meenthe zal de filosoof op woensdag 26 oktober om 20.00 uur een lezing houden met als thema: ‘Hebzucht’.

Het Filosofisch Café Steenwijkerland is bedoeld voor een breed publiek. Het bestuur heeft daarom gekozen voor sprekers die een goed en begrijpelijk verhaal kunnen vertellen.

Jeroen Linssen

Jeroen Linssen (1960) is universitair hoofddocent sociale en politieke filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2019 publiceerde hij het boek ‘Hebzucht’. Een filosofische geschiedenis van de inhaligheid.

Hebzucht

In de lezing van aanstaande woensdag gaat Jeroen Linssen in op de wijze waarop filosofen in de afgelopen duizend jaar de passie van de hebzucht hebben bejegend. Aan de ene kant wordt hebzucht gezien als de wortel van al het kwaad. Aan de andere kant wordt hebzucht, vanaf de zeventiende eeuw, positiever benaderd. Hebzucht zou immers ook gunstige effecten bewerkstelligen.

De lezing

De lezing begint om 20.00 uur. Het idee is dat Jeroen zijn lezing houdt van ongeveer een uur, waarna vragen gesteld kunnen worden. U kunt daarna onder het genot van koffie of een goed glas nog enige tijd met elkaar van gedachten wisselen in het Theatercafé. 

Meer informatie is te vinden op www.filosofischcafesteenwijkerland.nl. Online kunnen er kaarten besteld worden via de website van de Meenthe. (www.demeenthe.nl). Aan de zaal zijn ook kaarten verkrijgbaar.