Het repaircafé van Naobuur Vledder.
Het repaircafé van Naobuur Vledder. Foto: Provincie Drenthe

Naobuur Vledder en Vitaal Wilhelminaoord genomineerd voor ‘Hét compliment van Drenthe’

Westerveld

VLEDDER/WILHELMINAOORD - Met ‘Hét compliment van Drenthe’ wil de provincie Drenthe vrijwilligers in het zonnetje zetten. Met een bedrag van 3.000 euro wil de provincie een vereniging, club, initiatief of organisatie in Drenthe de kans geven om wat extra’s te doen. Onder andere de Stichting Naobuur Vledder en de werkgroep Vitaal Wilhelminaoord zijn genomineerd.

Aandacht voor bewoners

Bij de Stichting Naobuur Vledder is er aandacht voor bewoners. Iedereen die contact wil, vragen heeft, of een klusje heeft, kan hier terecht. Met zo’n 50 vrijwilligers zet dit burgerinitiatief zich in voor de inwoners. Zo heeft Naobuur voor vervoer in de omgeving een eigen Naobuurtbus. Ook ondersteunen de vrijwilligers de inwoners door klusjes bij mensen thuis te doen, computerhulp te bieden en zijn de vrijwilligers vraagbaak voor wettelijke regelingen. Van inwoners, voor inwoners dus. Het begrip Positieve gezondheid staat centraal binnen Naobuur.

Gezonde leefstijl

De werkgroep Vitaal Wilhelminaoord werkt met inwoners aan een gezonde leefstijl. Dit gebeurt door het stimuleren van beweging en gezonde voeding. Onder andere door bewoners te informeren en laten ervaren. Hoe? Door ludieke ideeën te bedenken, pilots op te zetten, mensen samen te brengen, activiteiten te organiseren en door inwoners/betrokkenen te enthousiasmeren. Zo heeft de werkgroep al een multifunctioneel sportcourt gerealiseerd. En hebben alle basisschoolkinderen van Westerveld een kwartet gekregen over gezondheid. Ook is er een proeverij Gezonde voeding gehouden en zijn er bootcamps, wandelgroepen en fietstochten georganiseerd.

Nationale Vrijwilligersdag

De andere genomineerden zijn Humanitas Assen, Stichting Dierenweide Stroomdal en De MensA Roden. In 2022 is er in het bijzonder aandacht voor het thema ‘positieve gezondheid’. Dit thema komt uit de Sociale Agenda Drenthe. Elk jaar komt een ander thema uit deze Agenda aan bod. Wie Hét compliment van Drenthe 2022 ontvangt, maakt gedeputeerde Hans Kuipers bekend op de Nationale Vrijwilligersdag op woensdag 7 december.