Werkhorst
Werkhorst Foto: Aangeleverd

Cultuurrubriek van Liesbeth Hermans: De luie boer

Column

In onze streek is op het gebied van de ‘schone kunsten’ veel te beleven. Regelmatig doet Liesbeth Hermans daar verslag van.

Betlehem

Wel eens van Hoeve De Werkhorst bij Vledder gehoord? Nee? Bestaat toch al vanaf 1914. Er boert nu al de derde generatie Bethlehem.

Het is een prachtige locatie om even een pauze in te lassen, als je gewandeld of gefietst hebt in de bossen vlakbij. Er is van alles te zien. De kippen scharrelen langs het buitenterras, in het gezellige zaaltje in de voormalige varkensschuur is een winkel met streekproducten. Zo kun je er ‘Zuivel van de luie boer’ kopen, want de natuur doet immers het meeste werk? De naam is een knipoog naar de naam van de boerderij. Er wordt wel degelijk hard gewerkt!

Kleinschalig

“Een aantal jaren geleden stonden we voor de keus om uit te breiden, maar we zagen problemen aankomen met wetten en regels. We kozen ervoor om kleinschalig te boeren met onze 45 koeien en te investeren in onze boerderijwinkel met terras,” vertelt Lykele Bethlehem.

De klanten weten onze ambachtelijke zuivel goed te vinden, sommigen komen al jaren, dat is de beste reclame die je kunt hebben. “Och, onze zuivel is zo lekker, wat wil je ook, als de koeien elke dag vrolijk buiten vertoeven.”

Boerderijwinkel met terras

“Verschillende boerderijwinkels in de regio werken samen, en zijn voor elkaar verkooppunt. De zuivelproducten van De Werkhorst zijn op meerdere verkooppunten te verkrijgen, en wij verkopen ijsjes uit Steggerda, of groente van weer elders vandaan. Allemaal ambachtelijk uit eigen streek,” meldt Bethlehem trots.

Hoeve De Werkhorst is deel van de route ‘Een beeldschoon en Weldadig Kunstrondje’, met de auto of fiets kom je langs 13 kunstwerken in de Kolonie van Weldadigheid.

Www.hoevedewerkhorst.nl