Ineke Dedden
Ineke Dedden Foto: Aangeleverd

Ineke Dedden wint marathon-jaarprijs KNSB

Sport

HEERENVEEN - Marathonschaatster Ineke Dedden heeft de marathon-jaarprijs van de KNSB ontvangen. Dit is een bronzen beeld, gemaakt door beeldhouwer Gerrit van Emous, met daarin vier schaatsers verwerkt. De uit Wanneperveen afkomstig Dedden kreeg de prijs donderdagavond 20 oktober in de schaatshal Thialf voorafgaande aan een training. Bij de prijs hoort de titel Marathonschaatster van het jaar 2022. 

Dedden heeft de prijs te danken aan haar goede resultaten in het Zweedse Luleå, waar ze alle vier Grand Prix-races en het eindklassement won. De rijdster van Team BDM-BTZ eindigde bovendien als eerste bij de Marathon Cup 7 in Deventer. Volgens Disciplinemanager Marathonschaatsen bij de KNSB, Willem Hut, stak Dedden er afgelopen seizoen met kop en schouders bovenuit. “Ik vind Ineke Dedden een toonbeeld van een marathonschaatsster. Ze is een geduchte tegenstandster als je met haar in de koers zit. Dat zie je ook aan haar palmares. Niet alleen van het afgelopen seizoen; zij weet al jaren overwinningen te pakken. Ineke is echt een allround marathonschaatsster. Zij heeft de snelheid én het uithoudingsvermogen. Ineke kan zelfstandig de wedstrijd naar zich toetrekken. Dat is heel knap,” zegt hij op www.schaatsen.nl

Dedden volgt Manon Kamminga op, die de marathon-jaarprijs in 2020 won. Bij de mannen mag Evert Hoolwerf zich Marathonschaatster van het jaar 2022 noemen.