De Vijverhof
De Vijverhof Foto: Hilda Knol

CPB en Veur Elkaar sturen college brandbrief over woonsituatie bewoners Vijverhof

Steenwijk

STEENWIJK - De partijen CPB en Veur Elkaar sturen samen een brandbrief aan het college over de aangekondigde verandering van de woonsituatie van de bewoners van de Vijverhof in Steenwijk.

Naar aanleiding van de berichten over de verandering van huurbeleid voor de tijdelijke bewoners van de Vijverhof in Steenwijk zijn er aan het College vragen gesteld. De lokale media heeft hier veel aandacht aan gegeven met als gevolg dat een aantal tijdelijke bewoners van de Vijverhof in Steenwijk zich melden bij ondergetekenden. Met stijgende verbazing horen we de reacties aan en vragen ons af of dit allemaal wel waar kan zijn. Zou het niet een rancuneuze reactie zijn van iemand die er om een andere reden uitgezet is? Maar het blijft niet bij één reactie, maar het worden er steeds meer. En inmiddels zijn we de verbazing voorbij maar begrijpen we dat hier een uiterst ongewenste situatie is ontstaan voor (tijdelijke) inwoners van Steenwijkerland. Inwoners die er op moeten kunnen vertrouwen – ook in een tijdelijke woonsituatie – dat zij veilig en beschermd wonen in Steenwijkerland. En gehoord de vele reacties maken wij onze grote zorgen over de bejegening van de tijdelijke bewoners door beheerder Aandacht Vastgoed. 

Een klein aantal zaken willen we noemen: 

Angstcultuur

In de Vijverhof wonen mensen in alle leeftijden, jongeren die op eigen benen willen staan, mensen die na een relatiebreuk tijdelijk woonruimte zoeken of arbeidsmigranten. Mensen die hier geboren zijn of mensen die tijdelijk in Steenwijkerland wonen. Mensen die psychisch sterk zijn, maar ook mensen die tot rust moeten komen om de ontstane situatie te verwerken. Voor iedereen geldt dat zij op een normale wijze benaderd willen worden en dat lijkt hier te ontbreken. Veel bewoners ervaren een angstcultuur en enkele voelen zich onveilig door de wijze waarop de beheerder met hen omgaat. 

Wijkagent

We horen van een bewoner dat deze telefonisch contact opgenomen heeft met de politie omdat deze graag de wijkagent wilde spreken. Er werd gevraagd waarom en na een kort gesprek werd meegedeeld dat het gesprek beëindigd werd omdat er mensen waren die de politie meer nodig hadden. Een telefoontje naar de afdeling Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Steenwijkerland was ook weinig succesvol. Het speelde zich af in een gebouw en de openbare orde en veiligheid was niet in het geding, Opnieuw een telefoontje naar een agent maar ook daar werd geen gehoor gevonden. Gelukkig werd gehoor gevonden bij de Sociaal ombudsvrouw en kon deze inwoner daar een deel van zijn zorgen uiten. De Sociaal ombudsvrouw was ook bereid mee te gaan naar een gesprek over beëindiging van de bruikleenovereenkomst. 

Wij willen de geraadpleegde instanties niet veroordelen. Er kunnen best redenen geweest zijn waarom het gesprek kort was en de bewoner niet meer gehoord is. Mogelijk dat er op dat moment meer spoedeisende situaties waren. 

Maar we willen u nu met klem vragen om aandacht te hebben voor de inwoners van de Vijverhof. Inwoners die hier overwegend met plezier wonen maar die op dit moment de veiligheid en bescherming in en van de gemeente Steenwijkerland nodig hebben. We vragen u ook contact op te nemen met de huidige eigenaar van de Vijverhof. We kunnen ons niet voorstellen dat de eigenaar - die een forse ontwikkeling wil realiseren op deze locatie – akkoord gaat met de wijze waarop hier met bewoners wordt omgegaan. Zo wil je toch niet over de tong gaan. 

Crisisteam

We vragen u met klem een (crisis)team samen te stellen bij voorkeur van gemeente Steenwijkerland, Politie (wijkagent) en Sociaal Werk de Kop, mogelijk ondersteund met andere hulpverleners zodat de rust die veel mensen in de Vijverhof hard nodig hebben weer terugkeert. Maak een telefoonnummer bekend waar mensen hun verhaal kwijt kunnen. We zijn er van overtuigd dat deze hulpverleners ook verbaasd zullen staan dat dit in Steenwijkerland onopgemerkt gebleven is. 

In de hoop en verwachting dat u in het belang van deze (tijdelijke) inwoners met de grootst mogelijke spoed zult handelen. Namens de fractie CPB Tilko Gernaat Namens de fractie Veur Elkaar Aletta Makken.