Bliksem
Bliksem Foto: Koffie

Bliksem is geplaatst!

Dierenhuis De Kluif in Witte Paarden herbergt tientallen honden en katten. Elke dag zijn veel mensen druk met de verzorging van deze dieren. En al die mensen hopen dat zich baasjes melden voor een adoptie, de dieren hebben het zo nodig. Liesbeth Hermans vertelt in deze nieuwe rubriek over De Kluif, waar ze sinds 2006 actief is als vrijwilliger.

Zwarte katten

Zwarte katten komen in Nederland vaker in het asiel terecht dan katten met een ander kleurtje. Dat heeft wellicht alles te maken met bijgeloof uit de Middeleeuwen. Mensen geloofden toen in hekserij. Heksen hadden bovennatuurlijke krachten, die ze vooral inzetten voor misdaad, ongeluk en kwaad. Oogst mislukt? Kwam vast door die rare buurvrouw, die alleen woont en heeft ze niet een kruidentuin? Koe dood? Ja, wat wil je, die zwarte kat in de stal, dat is een heks! Duizenden heksen en katten zijn, soms samen, op de brandstapel belandt. Het bijgeloof over katten is cultureel bepaald. Zo geloven ze in Engeland juist, dat een zwarte kat geluk kan brengen. Zeker is, dat hij een goede muizenvanger is, welke kleur het vachtje dan ook mag hebben. 

Mandje voor Bliksem

Het laatste restje bijgeloof over katten is hardnekkig, zwarte katten zitten langer in de asiels. Onze Bliksem is niet eens helemaal zwart, ze heeft ook witte vlekken. Toch heeft het maanden geduurd voor ze een fijne plek heeft gekregen. Toen ze bij De Kluif binnenkwam, was het een getraumatiseerd diertje met heel bange ogen. Nog steeds is ze een beetje verlegen, maar ze gaat elke dag een stapje vooruit en haar wereld ziet er sinds kort heel anders uit: Ze heeft eindelijk een mandje gekregen waar ze zich volop laat knuffelen en vertroetelen. Wat is dat een goede ontwikkeling, en wat zijn we blij voor Bliksem.

Adopteren

Wie ook een zwarte kat wil adopteren, dat kan. Er zitten er genoeg in Dierenhuis De Kluif! Neem maar eens een kijkje op www.dekluif.nl. Like ons ook op de Facebookpagina!

Logo De Kluif
Afbeelding