Dotterbloemen langs de waterkant
Dotterbloemen langs de waterkant Foto: Philip Friskorn

De Dotterbloem

Column

Deze tweewekelijkse natuurcolumn wordt verzorgd door natuurfotograaf Philip Friskorn uit Oldemarkt. Dit keer verschijnt de dotterbloem voor zijn camera.

In mijn column eind februari had ik het over een heel vroege bloeier: het klein hoefblad. Een voorjaarsbloeier die voor mij pas echt het voorjaar aankondigt is de dotterbloem. Eind maart bloeien deze gele schoonheden met name langs slootkanten en andere waterpartijen. Het is de gewone dotterbloem die we in Nederland kennen. Er komen tien soorten dotterbloemen voor, maar de gewone dotterbloem is de enige die in Nederland voorkomt. De plant geeft de voorkeur aan laagveengebieden en andere zeer natte plekken. De gewone dotterbloem behoort tot de ranonkelfamilie. Met een hoogte van 50 cm is het een forse plant met niervormige bladeren en dooiergele bloemen die een doorsnede van wel 5 cm kunnen bereiken. Die dooiergele kleur van de bloem is eigenlijk de naamgever: dotter of dooier. Het hart van de bloem bevat veel meeldraden die aantrekkelijk zijn voor vliegen, kevers en bijen in het vroege voorjaar als er weinig andere bloemen te vinden zijn.

De plant is licht toxisch en wordt door dieren niet gegeten. Toch is de dotterbloem voor ons eetbaar als je de jonge bladeren in kokend water beetgaar maakt. Ook worden de bloemknoppen, met name in Duitsland, in azijn ingelegd en gegeten als kappertjes.

Van maart tot ver in juli

In onze streken bloeien de dotterbloemen vanaf medio maart tot medio april, hoewel opwarming van de aarde hier ook weer verandering in kan brengen. Op mijn vele reizen naar Scandinaviƫ ervaarde ik de lente meer dan acht weken. Kwam ik in moerasgebieden in Noorwegen en Zweden, dan trof ik dotterbloemen aan in mei en juni. Veel verder naar het noorden tot boven de Poolcirkel zelfs tot ver in juli.

De natuur blijft boeien tijdens iedere wisseling van de seizoenen, jaar in jaar uit.