Merthe Marij
Merthe Marij Foto: Aangeleverd

Column De Kluif: De jongste vrijwilliger is Merthe Marij

Column

Liesbeth Hermans is sinds 2006 als vrijwilliger betrokken bij dierentehuis De Kluif in Witte Paarden. Er gebeurt altijd wel iets in het asiel. Daarover doet ze hier regelmatig verslag. Dit keer over de jongste vrijwilliger van De Kluif: Merthe Marij.

Nog geen zestien

Merthe Marij wilde al beginnen toen ze nog geen zestien was, maar moest nog even wachten. Zelfstandig het werk doen mag pas vanaf die leeftijd. Nu is ze al weer bijna vier jaar op de zaterdagmorgen actief. Soms met heel slaperige oogjes, maar ze is er! Altijd!

“Ik ben begonnen met dit werk, toen het op school niet lekker liep. Ik wilde heel graag iets voor dieren doen. De zaterdagochtend gaf mijn week structuur. De dieren en de collega’s waardeerden mijn inzet, en langzamerhand ging het met mijn studie ook steeds beter.”

Merthe Marij verzorgt de katten in de kattenkamer, de drollen moeten uit de kattenbak geschept, vieze bakken krijgen een totale poetsbeurt. Terwijl ze poetst, krioelen de katjes om haar heen.

“Kijk, hier is Puck, die was eerst een beetje schuw, maar tegenwoordig zit het beestje soms op mijn schouders, terwijl ik poets. Grappig, hè? Of Sander, dat is ook een geval apart. Hij is enorm bang, ik ben al maanden bezig om met hem te “blinken”. Als je met je ogen knippert naar een kat en hij knippert terug, dan vertrouwt hij je. Dat is me eindelijk gelukt.”

Allerlei werk

De Kluif kan altijd vrijwilligers gebruiken. De minimumleeftijd is zestien jaar; enige hulpkrachten zijn nóg jonger en die werken ook hard, maar altijd samen met een volwassen begeleider. Er zijn allerlei werkzaamheden, voor iedereen is er wel iets te vinden. Het werk is niet zwaar, de collega ‘s zijn gezellig en de dieren zijn je enorm dankbaar. Neem eens een kijkje op www.dekluif.nl en meld je vooral aan. Met honden lopen, poetsen, met katten knuffelen, de tuin rondom bijhouden. Er is echt voor elk wat wils. De dieren rekenen op je!