Afbeelding
Foto: Cover ‘Een riempien e’j zo veur mekaere’

Kopletters: Gedichten en rijmpjes van Pé Plat

Column

In ‘Kopletters’ doet Annica Koot uit Steenwijk maandelijks verslag van een boek uit De Kop. Dit keer de bundel Gedichten en rijmpjes van Pé Plat. Een riempien e’j zo veur mekaere. Gedichten en rijmpjes van Pé Plat. 1e druk maart 2023 202Publishers/initiatiefgroep Pé Plat

Petrus Johannes Plat (1900-1964) leefde voornamelijk in Steenwijkerwold, waar hij werkte als timmerman, maar liever zijn kost verdiende met zijn eigen gedichten. Hij had een oog, oor, hart en voor alles wat om hem heen leefde en deed. Wat hij verwoord heeft in korte of langere gedichten, zowel in het ‘plat’ als in het Nederlands, is gebundeld door Sjef Damhuis, Jeroen Draaisma en Pieter van Knippenberg.

Een prachtig gedicht over wat echt zinnebeeldig is voor deze omgeving en heel goed in deze tijd van duurzaamheid past is: ‘Steenwiekerwold ik ol van joe” waarin hij de houtwallen beschrijft, wat er allemaal in groeit en van elke boom, struik en tak waarvoor het gebruikt werd. Welke vogel er in welk jaargetijde in leefde en at.

35 jaar gewoond op de Basse en elke dag langs de houtwallen gegaan herkende ik veel van wat hij beschreef en de vriendelijk daarvan ontroerde.

Het is in de streektaal, van een aantal minder vaak gebruikte woorden heeft hij aan het eind een vertaling gegeven. 

De ontroering komt vaker bij de gedichten, ook de herkenning van wat Thij en de omgeving was en soms ondanks veel veranderingen gelukkig nog is. 

De foto’s zijn een goede aanvulling en illustratie van wat hij ons verteld.