BBB grote winnaar

De BBB heeft een overdonderd succes behaald bij de Provinciale Statenverkiezingen. De partij heeft 17 zetels binnengehaald in zowel Overijssel als Drenthe en wordt verreweg de grootste partij in beide provincies.

Alle andere partijen lijden in Overijssel verlies behalve JA21, Volt en Partij van de Dieren, die elk 1 zetel winst boeken. De grootste verliezers zijn CDA en FVD. De opkomst in Overijssel is 64,8 procent, terwijl die in 2019 nog 59,1% bedraagt. In Steenwijkerland is dat 48,5% en in Westerveld maar liefst 75,9%. De kans is groot dat er meerdere kandidaten uit Steenwijkerland een zetel hebben veroverd. Gert Brommer uit Tuk staat voor de BBB op plek acht en zal dus zeker een plek krijgen. Dat geldt ook voor Fred Kerkhof uit Tuk, die JA21 aanvoert. Jeroen Ziel uit Sint Jansklooster staat voor de VVD op plek 4 en zou ook een zetel krijgen. Klaas de Lange uit Nederland kan als derde op de lijst van de CDA eveneens een zetel krijgen. De voorlopige zetelverdeling in Overijssel is: BBB: 17, CDA, VVD en GroenLInks: 4, PvdA en CU: 3, D66, PVV en PvdD: 2, FvD, SP en JA21: 1. 

Waterschap WDODelta

Op donderdagavond 16 maart maakt dijkgraaf Dirk-Siert Schoonman de voorlopige uitslag bekend van de verkiezingen voor het nieuwe algemeen bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). De definitieve uitslag wordt op 23 maart vastgesteld. Dan is ook bekend wie de nieuwe bestuursleden zijn. Het opkomstpercentage van deze waterschapsverkiezingen bedraagt 63,4 procent (2019: 57,5%). De voorlopige uitslag is: BBB: 9, Water Natuurlijk: 5, VVD, CU, Gemeentebelangen Drenthe-Overijssel, PvdD en CDA: 2 en SGP: 1. Van de 29 zetels worden 25 zetels bezet door de op woensdag 15 maart gekozen bestuursleden. De overige vier plekken zijn voor de zogenoemde geborgde zetels. De categorieën Ongebouwd en Natuurterreinen krijgen hierbij beide 2 zetels. De bestuursleden worden geïnstalleerd tijdens de vergadering op 29 maart.