Adriaan Buiks uit Steenwijk
Adriaan Buiks uit Steenwijk Foto: Aangeleverd

Een bijzondere familiehereniging: Steenwijker Adriaan Buiks vindt na 60 jaar achterneef terug

Steenwijk

STEENWIJK - Bij Adriaan Buiks, die in Steenwijk woont, viel vorig jaar het tijdschrift Glas op de deurmat. Dit blad leest Adriaan altijd met veel plezier omdat er leuke artikelen, over alles wat met glaskunst te maken heeft, in staan. Zijn aandacht stokte op bladzijde 38 waar een artikel met foto stond van een zekere Marry Buiks, glaskunstenaar uit Bodegraven, met een object “En ….Wie ben jij?”. 

Hij vroeg zich van alles en nog wat af, las het stuk meerdere malen en bekeek de foto die bij het artikel stond goed. Hij dacht ‘het zal toch niet zo zijn dat deze Marry mijn achterneefje is en dus familie van mij is’. Hij ging op zoek, vond een website en mailde zijn verhaal naar deze Buiks. 

Wat Adriaan niet wist was dat op hetzelfde moment Marry Buiks uit Bodegraven samen met zijn vrouw aan het fietsen was in België en hij aan Adriaan moest denken. Op een smal paadje omringt met bomen dacht Marry aan vroeger. ‘Dit paadje leek wel erg op de omgeving van zijn tante in Brabant’. Als zijn achterneefje uit het noorden van het land bij zijn tante op visite kwam, moest hij van zijn moeder op de fiets naar zijn tante om daar samen met die jongen – de naam Adriaan schoot hem te binnen – te spelen. 

Al fietsend en denkend aan deze tijd was het zeer verrassend om bij terugkomst in het hotel een mail te zien van deze Adriaan. Met ongeloof las Marry de mail. Hoe bijzonder is het dat je op dezelfde dag aan elkaar denkt en hoe toevallig is het om er dan achter te komen dat Adriaan ook glaskunstenaar is. Adriaan en Marry hebben elkaar de afgelopen tijd alweer een aantal keren ontmoet. Na ruim 60 jaar een stukje familie erbij dat ervaren de heren wel als zeer speciaal.  

In hun glaskunst vullen ze elkaar goed aan en dat gaan deze twee Buiksen nu samen in twee exposities laten zien. In juni en juli in Het Groene HartHuys in Bodegraven en in november en december in het Kulturhus in Giethoorn.  

Marry Buiks uit Bodegraven