Walking Football Clinic, Bert Otten staat zesde van links
Walking Football Clinic, Bert Otten staat zesde van links Foto: Charlotte Mosterman

Kopduel deel 3: Bert Otten viert 50-jarige jubileum bij SV Steenwijkerwold: kampioen kampioen

Sport Insta-Dekop

STEENWIJKERWOLD - In deze maandelijkse rubriek ‘Kopduel’ gaat Hilda Knol in gesprek met een sportheld uit het verleden. Als derde is dat Bert Otten (58), die zaterdag 3 juni meefeest dat SV Steenwijkerwold 50 jaar bestaat. 

Bert Otten doet zaterdag mee aan de clinic Walking Football. “Leuk om te doen, maar ik moest me wel telkens inhouden, het is meer iets voor zeventigers,” reageert hij. In de kantine heeft hij al de tentoonstelling bekeken en meerdere foto’s en krantenartikelen gezien van de jaren dat hij furore maakt bij de club. Het brengt mooie herinningen in de aanvaller boven, zoals het kampioenschap en de bekerfinale eind jaren tachtig. 

Voetballen met een ronde steen

Precies vijftig jaar geleden is Otten lid van SV Steenwijkerwold geworden. “Ik was acht jaar en de clubs BWS en The Swallow waren net gefuseerd,” herinnert hij zich. De welp woont vlak achter het voetbalveld en na een training of wedstrijd speelt hij op straat gewoon door. Lachend vervolgt hij: “Op het schoolplein voetbalden we zelfs met een ronde steen.” Bij de jeugd wordt Otten maar liefst vijf keer kampioen. “Het was een hele goede lichting, waaronder Johnny Los, die kon vier, vijf of zes man passeren en dan ook nog scoren.” Otten mag telkens met oudere teams meespelen. Als 17-jarige A-junior mag hij al invallen in het eerste seniorenteam, dat destijds in de tweede klasse Oost speelt. Otten: “Tegenwoordig zie je dat niet meer, maar ze zouden ook nu A-junioren mee moeten laten doen, want daar leren ze van,” klinkt het bevlogen. 

Op zijn 18e wordt Otten al ingelijfd in het eerste. Hij begint als aanvallende middenvelder, maar wordt daarna doorgeschoven naar de punt van de aanval. Ook daar kan hij goed uit de voeten, hoewel de eerste positie hem beter bevalt. “Als middenvelder kun je meer meedoen met het spel, als spits ben je afhankelijk van ballen van je medespelers,” legt hij uit. Van elke trainer heeft Otten wel iets geleerd, maar het meest van Gerrit Verwoerd. “Hij kon mij prikkelen om het beste uit mij te halen.”

Sterk in de lucht

Eind jaren 80 beschouwt Otten als de gouden jaren van de club. In 1987 wordt hij met zijn team kampioen van de tweede klasse en promoveert hij naar de eerste klasse. Dat succes zet zich het seizoen daarna nog voort met het bereiken van de bekerfinale. “Helaas verloren we die wedstrijd in Drachten van ACV met 3-1, maar daarvoor hebben we toch mooi van meerdere eersteklassers gewonnen.” Hij omschrijft zichzelf als een speler die sterk in de lucht is, op het juiste moment voor de goal verschijnt en vaak met het hoofd scoort. Zijn lengte van 1.93 meter komt daarbij goed van pas. Omdat Otten weinig geblesseerd is, kan hij tot zijn 38e in het eerste blijven spelen. Daarna voetbalt hij nog in half jaar in het tweede en tot zijn 52e in het vijfde, waarin hij ook nog eens drie keer kampioen wordt. Drie jaar neemt hij een voetbalpauze om daarna nog drie jaar het tweede te trainen. Met dit team behaalt de internationale vrachtwagenchauffeur zijn tiende kampioenschap. Een knappe prestatie, die weinig andere voetballers of trainers in Steenwijkerland hem na kunnen zeggen. Otten neemt er graag een biertje op in de tent, waar het feest losbarst.


Bert Otten - Foto: Hilda Knol

Bert Otten
Bert Otten
Bert Otten voor een goaltje van het Walking Football