Vlnr: Annette Groothuis, Rosanne Bakker en Marja Geerdink
Vlnr: Annette Groothuis, Rosanne Bakker en Marja Geerdink Foto: Aangeleverd

Interactieve avond Social Sofa Vollenhove op
8 juni: 'Iedereen kan een steentje bijdragen'

VOLLENHOVE - Aan het eind van dit jaar krijgt Vollenhove een Social Sofa. Initiatiefnemers Annette Groothuis, Marja Geerdink en Rosanne Bakker zoeken mensen die deze betonnen bank willen bekleden met mozaïek. Aanstaande donderdag 8 juni organiseren zij voor belangstellenden een interactieve informatieavond in Nieuw Clarenberg.

De initiatiefnemers leggen uit dat een Social Sofa een betonnen buitenbank is die door inwoners wordt ontworpen en met mozaïek bekleed. Tijdens de interactieve avond zullen zij met een power pointpresentatie verder uitleg geven over de Social Sofa en wat deze bank de bewoners kan brengen. "Het verbindt mensen en geeft ze energie omdat ze samen iets moois maken," vat Geerdink alvast samen. Ook laten zij die avond voorbeelden zien van enkele Social Sofa's elders in Nederland. "Marknesse, Kraggenburg en Blankenham hebben er al één," zegt Geerdink. De vrouwen gaan nog op zoek naar een plek in Vollenhove voor de Social Sofa.

Ideeën verzamelen

Geerdink vertelt verder dat de werkgroep nog op zoek is naar een locatie waarin de betonnen bank bekleed kan worden met mozaïek. "De landelijke organisatie Social Sofa levert de bank, het mozaïek en het ontwerp en geeft ook nog een workshop mozaïek knippen," vervolgt zij. Het ontwerp maakt de organisatie op grond van ideeën van de bewoners. Tijdens de interactieve avond willen de initiatiefnemers die ideeën gaan verzamelen. "We vragen de aanwezigen in groepjes door knippen en plakken hun ideeën op papier uit te werken aan de hand van het thema: 'Wat betekent Vollenhove voor jou'," legt Annette Groothuis uit. Dat kan volgens haar van alles zijn, bijvoorbeeld corso, visserij, volleybal of haven. De werkgroep kiest vervolgens de leukste ideeën uit. Zodra het ontwerp klaar is, gaan de inwoners, die zich hebben aangemeld, de betonnen bank met mozaïek bekleden. "We hebben dit gepland na het corso in de maanden september, oktober en november," aldus Geerdink. Rosanne Bakker gaat contact leggen met de basisscholen in Vollenhove omdat zij ook graag kinderen bij het project wil betrekken. Zij gaan drie betonnen bollen met mozaïek bekleden. Deze bollen zijn geschikt voor kinderen om op te gaan zitten. "Iedereen kan een steentje bijdragen," klinkt het enthousiast.

Sponsoren gezocht

Een groot deel van de kosten wordt gesubsidieerd door Belangenvereniging Vollenhove Stad, die vierkant achter het plan staat. "Verder ga ik de gemeente Steenwijkerland en bedrijven vragen om ons te sponsoren," zegt Groothuis. Ze heeft er alle vertrouwen in dat de financiering rond gaat komen. De interactieve avond is in Het Stekkie in Nieuw Clarenberg aan de Groenestraat 38 in Vollenhove. De avond begint om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Aanmelden is niet nodig, iedereen mag zo binnenlopen. Belangstellenden die niet aanwezig kunnen zijn, maar wel willen meedenken of -doen, kunnen mailen naar: socialsofavollenhove@gmail.com..