Afbeelding
Foto: Pixabay

Streektaolteut: As de botter duur wordt, leer ie vanzelf het brood dreuge te eten

In deze maandelijkse streektaalcolumn schrijft Femmy Woltman uit Giethoorn dit keer over botter.

De schrik slat joe toch om ’t harte a-j lezen wat ons te waachten stiet. Overlast van dreugte, van waarmte, van te veule waeter, ja zeker, het kan allemaole. Het is maar goed dat iederiene er van op d’eugte wordt esteld, want het is lange gien gekheid. Stel joe veur dat bi’j te veule regen er gien iene meer in Gietern kan koemen en er kan ook gien iene naor het waark. Waeteroverlast, niet veur te stellen maar een waorschouwing is altied goed,veur as het zover komp. Neem now de kortsluting in de telecommasten omdat het waeter te hoge stiet. Mien lieve stumper nog an toe, dat zol een grote ramp wezen. Dan lig alles plat en gien iene ef zoveule postzegels bi’j d’aand om alles mit de post te verzenden. Ien veurdeel is er dan wel want alle eekspuiters, azijnpissers, die via het medium hun galle uutspuiten, hier bi’j dan maar mooi van bevrijd en wat zal de wereld dan rust kriegen. Gien oproerkri’jers meer an ’t woord. Het zol aoste weer op de goeie olde tied begunnen te lieken maar ja allenig as het waeter te veule naor boven komp.

Maar het is niet allenig te veule waeter waor a-j laast van kunnen kriegen, wel nee, de dreugte zol het hele gebied in de Kop van Overiesel naor de bliksum ölpen. Weg Nationaal Park, de rietsnieders em-m rust waor ze niet naor verlangen en de braandweer kan het waark niet an vanwege de braanden die overal ontstaon mit die dreugte as het zover komp en wat te daenken van het neudzakelijke waeter
dat op tied, uut alle kraenen komp? Tjonge jonge wat een ellende kan ons overkoemen as het zo ver is dat de grond waorop huzen bin-n ebouwd gaon zakken. Ie moeten er maar niet te veule an daenken maar kunnen er best wel bi'j stille staon as het zol gebeuren vanwege veraandering in het klimaat.

En dan? As 't schip zinkt, zinkt ook de lading. Beslist gien mooi veuruutzicht volk maar as het niet gebeurd kan het hopelijk mit de lading van 't schip best nog mitvallen en kunnen wij toch maar botter op de stute blieven smeren.