Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Museum Giethoorn ‘t Olde Maat Uus zoekt vrijwilligers

Steenwijkerland

GIETHOORN - Museum Giethoorn ‘t Olde Maat Uus zoekt vrijwilligers. Lex Maat legt vertelt namens het bestuur wat het museum te bieden heeft en voor welke taken zij vrijwilligers zoekt. 

“Eigenlijk zou iedereen die een bezoek brengt aan Giethoorn een kijkje moeten nemen in Museum Giethoorn, ’t Olde Maat Uus. In deze zorgvuldig gerestaureerde boerderij waant men zich een eeuw terug. De hele aankleding van het interieur, de werktuigen die in het veen werden gebruikt voor de turfwinning, de Gieterse klederdracht, alles ademt de sfeer van 100 jaar geleden.

Naast het museum staat het vissershuisje en het stookhok en er liggen diverse modellen van de unieke, in Giethoorn gebouwde scheepjes; het zogenaamde ’Gieters gevaer’. Een moestuin met vergeten groenten, het kippenhok naast de tjaskermolen en de prachtige, deels over het water gebouwde kapschuur maken het beeld compleet. Gedurende de hele zomer is het geklepper van de nestelende ooievaars direct achter de boerderij door het hele dorp te horen.

Oprichting

Rond 1980 werd door een groepje enthousiastelingen, ’t Gieters Comité, onderzocht of het mogelijk zou zijn om de cultuurhistorie van Giethoorn voor het nageslacht te bewaren.

Lang werd gezocht naar een geschikte locatie en uiteindelijk werd de familie Hendrik Maat bereid gevonden om hun leegstaande boerderij te verkopen en als toekomstige museumboerderij beschikbaar te stellen. In mei 1988 werd de restauratie en de inrichting afgerond en werd het als museum voor het publiek opengesteld.

Uitbreiding

Omdat er behoefte was aan meer ruimte en er op het terrein geen plaats was voor een uitbouw, is er een nieuwe ruimte onder de grond gerealiseerd in 2017.

Vier meter onder het maaiveld is een kelder gebouwd zodat een grotere ontvangstruimte, een expositieruimte en een nieuwe vergaderruimte werden toegevoegd. Het museum werd tevens beter geïsoleerd en er werden duurzamere installaties geplaatst, uiteraard met behoud van de historische identiteit. Het vernieuwde museum kon met deze aanpassingen weer jaren vooruit.

Vrijwilligers

Zonder vrijwilligers was dit museum nooit van de grond gekomen. Vanaf de oprichting hebben zich tal van vrijwilligers onmisbaar gemaakt voor het reilen en zeilen van het museum. Waar de een zorgt voor het schoonhouden van het interieur, zorgt een ander voor het schilderwerk van de schuur of verricht diverse kleine timmerwerkzaamheden. Weer iemand anders beschikt over groene vingers en is aan het werk op een vaste ochtend in de moestuin, maait het gras of onderhoudt de boomgaard. 

Sinds de oprichting is er veel veranderd; baliewerk werd geautomatiseerd en een digitaal en fysiek archief bijgehouden. Door de afdeling Historie is een zeer complete en online toegankelijke beeldbank gebouwd. 

Levend museum

De ervaring leert dat de Gieterse bevolking en de vele ’buitenleden’ het museum een warm hart toedragen; dat blijkt uit het grote ledenaantal van 850 leden (Op een inwoneraantal van 2900!) die middels hun contributie zorgen dat er tal van projecten van de grond kunnen komen en er activiteiten kunnen plaatsvinden die informatie geven over het dorp en haar gebruiken.

Zo is er een Huisvlijtdag, waar vrijwilligers in klederdracht demonstreren hoe er vroeger in en om de boerderij werd gewerkt. Er wordt ieder jaar een goed bezocht Midzomeravond Concert gehouden onder de kapschuur en tijdens de Preuverije laten de medewerkers in klederdracht de bezoekers proeven van wat vroeger dagelijkse kost was en schenken ze daarbij graag een glaasje boerenjongens! Als het weer het toelaat worden er in het weekend in traditionele kledij ’knieperties’ gebakken. 

Ook worden er wisselexposities in de benedenruimte ingericht die altijd Giethoorn als onderwerp kennen. Deze zomer was bijvoorbeeld de expositie over 65 jaar Fanfare te zien, waar filmer en schilder Bert Haanstra in het middelpunt stond. Nu kan men nog heel even genieten van een schilderijententoonstelling met als onderwerp ’Winter in Giethoorn’, die wordt opgevolgd door een expositie met werk van de Gieterse schilder Piet Zwiers.

Vrienden

De vrienden van Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus leveren een onmisbare bijdrage aan onze activiteiten. Mede dankzij hun steun kunnen wij het verhaal van Giethoorn vertellen, tentoonstellingen en activiteiten organiseren en andere projecten in gang zetten. Met ons onderwijsprogramma brengen we bovendien vele kinderen op een leuke en leerzame manier in aanraking met het ontstaan en de geschiedenis van Giethoorn.

Vrijwilligers gezocht; van harte welkom!

Om ons museum in stand te kunnen houden en nog aantrekkelijker te maken voor onze binnen- en buitenlandse bezoekers, maar ook voor onze trouwe leden, zijn we op zoek naar enthousiaste mensen, die samenwerken en plezier als de belangrijkste factor zien en zich een dag of dagdeel willen inspannen in, om en voor het museum.

Zo zoeken we versterking voor tal van taken voor bijvoorbeeld onze afdeling Historie (digitaliseren/scannen van analoog beeldmateriaal en archiveren) en ICT-beheerders. Ons museum wordt tip-top onderhouden door onze schoonmaaksters, maar ook daar is versterking (m/v) zeer welkom!

Maar waar we vooral naar zoeken zijn baliemedewerkers en rondleiders die in het museum meehelpen om tijdens de dagelijkse openingstijden van het museum de gasten te verwelkomen.

Dus kom gerust eens binnen lopen en maak kennis met het museum en haar mensen - voorzover je hier nog niet bekend mee bent - of maak een afspraak om in een persoonlijk gesprek uitleg te krijgen over de diverse vacatures die er binnen het museum zijn. Wil je meer informatie krijgen omtrent het vrijwilligerswerk in Museum Giethoorn, ’t Olde Maat Uus? Stuur ons een mailtje; info@museumgiethoorn.nl.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding