Afbeelding
Foto: Logo vrijheidsteenwijkerland.nl

Nieuws van Cultuurmenu Steenwijkerland: nieuwe verhalen op Vrijheidsteenwijkerland.nl, workshops voor kinderen en opening Poëzie expositie

Steenwijkerland

OLDEMARKT - Vorig jaar is de website Vrijheidsteenwijkerland.nl gelanceerd. Dit is een website vol verhalen over vrijheid voor basisscholen in Steenwijkerland. Deze website is een initiatief vanuit het Cultuurmenu Steenwijkerland waarvan Marjanne Oost de cultuurcoach is. Zij vertelt over de drie nieuwe verhalen op de website. Kinderen van de Kindcentrum De Ark hebben hierover workshops gehad. Ander nieuws is dat Cultuurmenu Steenwijkerland op 28 maart in De Landerijen een Poëzie expositie opent. 

Daniëlle Schothorst heeft de verhalen op www.vrijheidsteenwijkerland.nl geschreven. De illustrator van de tekeningen is Géwout Esselink. Afgelopen half jaar zijn er drie nieuwe verhalen geschreven:

Bij de verhalen zijn weer mooie illustraties gemaakt en elk verhaal heeft een verdiepende lesbrief waarmee leerkrachten en leerlingen aan de slag kunnen gaan. Ook zijn de verhalen inmiddels ingesproken door twee leerlingen vanuit de basisscholen: Tessa Neele en IJsbrand Scholten. Vanaf dinsdag 2 april komen de verhalen online te staan zodat scholen nog optimaal aan het thema vrijheid kunnen werken voor de meivakantie van start gaat.

Workshops poëzie op Kindcentrum De Ark Oldemarkt onder leiding van Marloes van den Singel
Om de nieuwe verhalen (en de bestaande verhalen op de website Vrijheidsteenwijkerland.nl) onder de aandacht te brengen hebben alle leerlingen van Kindcentrum de Ark in Oldemarkt de afgelopen weken workshops poëzie in de klas gehad. Marloes van den Singel is met de leerlingen aan de slag gaan over het thema vrijheid. Wat betekent vrijheid voor mij? Wanneer voel ik mij vrij? In hun gedichten hebben de leerlingen antwoord gegeven op deze vraagstukken rondom vrijheid. Zo hebben de kleuters een prachtig groepsgedicht gemaakt samen met Marloes en deden ze verschillende rijnspelletjes. Met behulp van speelse schrijfopdrachten en handvatten om tot een gedicht te komen wisten de oudere kinderen van de andere groepen hun creatieve fantasie vrij te laten. Daar zijn bijzondere, grappige en mooie gedichten uit voortgekomen, die te bewonderen zijn in de Poëzie expositie bij De Landerijen in Oldemarkt.

Opening Poëzie expositie bij De Landerijen 
Op donderdag 28 maart zal om 13.00 uur de Poëzie expositie worden geopend. Hierbij zullen leerlingen van De Ark, de leerkracht van de groep en de directeur Maaike Gruppen aanwezig zijn. Verder is Marjanne Oost, Cultuurcoach Steenwijkerland, samen met Marloes aanwezig en zal er vanuit de gemeente iemand aanwezig zijn. Het is nu nog niet bekend of dit wethouder Trijn Jongman of de Melvin Smit de loco-burgemeester zal zijn. En uiteraard zijn de bewoners van De Landerijen ook present. Drie kinderen zullen hun gedicht voordragen, ook ouders van deze kinderen mogen hierbij aanwezig zijn.

Mensen kunnen vrij naar binnen lopen om de gedichten te lezen en de nieuwe verhalen (en de verhalen over de Tweede Wereldoorlog) middels een QR-code te scannen en te beluisteren.

De expositie is tot en met 5 mei in De Landerijen te zien.